Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zpronevěřili více jak milion korun

ŠUMPERK - Obviněným v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. 

Kriminalisté se zabývají poměrně rozsáhlým případem zpronevěry, ke kterému mělo dojít v šumperské provozovně firmy zabývající se prodejem vozidel a jejich servisem. Trestní oznámení podala tato společnost v červnu 2020. Jeden ze zaměstnanců si totiž všiml nesrovnalostí a několikanásobného navýšení výdajů na mytí vozidel během let 2018 a 2019, které zajišťoval externí dodavatel. Po interní kontrole se firma rozhodla obrátit na policii a podat trestní oznámení.

Nyní kriminalisté zahájili trestní stíhání 64letého muže jako obviněného ze spáchání zločinu zpronevěra a 51letého muže jako obviněného z účastenství ve formě pomoci ke zločinu zpronevěry.

Starší muž byl v dané době zaměstnancem poškozené společnosti a jako oprávněná osoba za společnost potvrzoval k proplacení doklady za služby spojené s mytím vozidel zákazníků. Tuto službu pro společnost poskytoval na základě dlouhodobé spolupráce mladší muž jako provozovatel tunelové mycí linky. Na dokladech však bylo potvrzené také mytí vozidel, u kterých tato služba prokazatelně nemohla být provedena. Jednalo např. o auta, která v dané době nebyla provozována, dále o auta, u nichž technicky nebylo možné tuto službu poskytnout, nebo o vozy, které nikdy nebyly společností servisovány apod.

Předmětem neoprávněně účtovaných služeb je více než čtrnáct set úkonů během dvou let.

Svým jednáním způsobili oba obvinění muži společnosti škodu přesahující jeden milion korun. Takto získané finanční prostředky použili pro vlastní potřebu. Oběma obviněným v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Vyšetřování této kauzy dále pokračuje.

por. Mgr. Marie Šafářová
20. října 2021

vytisknout  e-mailem