Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy

Ostrava - poničený vánoční strom a informace chodcům 

Znehodnocený vánoční strom
 
Na Náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze došlo k trestnému činu poškození cizí věci.
 
Neznámý pachatel či pachatelé poškodili desetimetrovou jedli, která je součástí vánoční výzdoby na výše zmíněním náměstí. Stalo se tak v noci z 23. na 24. listopadu. Ze spodní části stromu bylo odřezáno několik větví a odcizeno deset vánočních baněk. Posléze pachatelé poškodili elektrický vánoční řetěz. Strhli jej ze stromu a následně odcizili tři metry této ozdoby.
 
Vlastník stromu vyčíslil celkovou škodu na 6 600 korun. Škoda odcizením pak činí necelých osm set.
 
Trestní zákon stanoví za výše uvedený trestný čin až roční trest odnětí svobody.
 
 
Chodci, buďte opatrní!
 
V posledních dnech k nám dorazila zima. Právě v těchto sychravých a nevlídných dnech častěji než obvykle dochází k dopravním nehodám mezi automobilisty a chodci. Několik takových případů se v minulých dnech bohužel stalo i v Ostravě. Některé z těchto nehod pak skončilo tragicky.
 
Opakovaně a důrazně musíme varovat před tzv. absolutní předností chodců. Chodci sice mají ze zákona na přechodech pro chodce právo přednosti před projíždějícími vozidly. Ovšem je zcela logické, že automobil, resp. jeho řidič v některých situacích prostě zastavit vozidlo nedokáže. Mějte to na paměti! Stejně tak jako pravidlo o přednosti tramvaje před chodci, a to i na přechodu pro chodce!           
 
Příčinou mnoha tragických dopravních nehod je nedostatečná viditelnost. Auta mají povinnost svítit. Chodci takovou možnost nemají, přitom jsou v silničním provozu těmi nejzranitelnějšími.
 
„Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se často shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě. Viditelnost chodců lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. Jsou snadno dostupné a vůbec ne drahé.
 
Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce či cyklistu zaznamenat.
 
Přibližná vzdálenost na jakou nás řidič spatří za tmy a při snížené viditelnosti, pakliže na sobě máme:
  • modré oblečení – 18 metrů;
  • červené oblečení – 24 metrů;
  • žluté oblečení – 37 metrů,
  • bílé oblečení – 55 metrů;
  • reflexní materiály – 200 metrů.
Fluorescenční materiály – zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.
 
Reflexní materiály – odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti.
Reflexní materiál je v noci vidět na 10x větší vzdálenost než modré oblečení. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 1,5 sekundy (31 metrů) na to, aby odpovídajícím způsobem zareagoval.
  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a jízdní kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
 Tyto bezpečnostní prvky nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovačky, samolepky, pásky na ruku apod. pořídíte například v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly.
 
            Děti jsou na silnicích ohroženy více než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a nedokáží ještě dobře odhadovat a předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.
 
Desatero chodce:         
  • Po chodníku se chodí vždy po pravé straně.
  • Pakliže jsme nuceni jít po silnici, tak vždy po její levé straně a co nejblíže u kraje.
  • Chodci jsou součástí silničního provozu stejně jako řidiči aut. I pro ně tady platí pravidla silničního provozu.
  • Chodci jsme i při jízdě na kolečkových bruslích.
  • Silnice se přechází jen na místech k tomu určených.
  • Pokud musíme silnici přecházet mimo místa k tomu určená, tak vždy kolmo, co nejrychleji a jen tam kde je dobrý rozhled.
  • Před přecházením se nezapomeňte rozhlédnout.
  • Řidiči nás lépe uvidí, když budeme mít oblečené pestré a dobře viditelné oblečení.
  • I chodci musejí být ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu.
  • Vždy mějme na paměti, že silnice je pro chodce značně nebezpečné místo.

por. Mgr. Petr Svoboda

vytisknout  e-mailem