Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 6. 8. 2009

Zranil a nepomohl; Nekale manipuloval s cizími penězi; Další ukončená série; “Krádeže peněz z hracích automatů”  

Zranil a nepomohl


Hned tří trestných činů se 4. 8 2009 před desátou hodinou večerní dopustil třiapadesátiletý muž z Moravské Ostravy.
Muž v uvedenou dobu řídil své motorové vozidlo zn. Fiat po ulici Nádražní. Při tom si počínal neopatrně, plně se nevěnoval řízení a nesledoval situaci v silničním provozu. Proto při objíždění vozidla zn. Jeep Grand Cherokee, stojícího při pravém okraji vozovky, narazil zpětným zrcátkem do muže, který se nacházel po levé straně tohoto vozu. Pachatel okamžitě z místa nehody ujížděl, přičemž poraněný muž se ihned vydal ve svém vozidle za ním. To už se do situace vložili i policisté z Oddělení hlídkové služby, kteří se do pronásledování také zapojili. Na ulici Slovenské v Přívoze se hlídce podařilo ujíždějící vozidlo zastavit. Policisté poté zjistili, že řidič fiatu nevlastní řidičské oprávnění a co víc, dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 2, 05 promile alkoholu v dechu. Na místě byl proto zadržen, načež putoval k provedení lékařského vyšetření a odběru krve na protialkoholní záchytnou stanici. Mezitím se na místo dostavila hlídka skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu a vyšetřovatel, který si celý případ na místě převzal.
Pachatel při dopravní nehodě způsobil řidiči jeepu lehké poranění pravé horní končetiny. Muž teď čelí trestnímu stíhání pro spáchání trestných činů neposkytnutí pomoci, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky, za které mu hrozí až tříleté odnětí svobody.


Nekale manipuloval s cizími penězi


Včerejšího dne (5. 8. 2009) se na Obvodní oddělení Policie ČR v Ostravě Porubě dostavila jednačtyřicetiletá žena z Havířova.
Uvedla, že jako zástupce České pošty s.p. byla upozorněna na nekalé praktiky zaměstnance jedné z poboček České pošty v Ostravě. Tím je pětatřicetiletý muž z Ostravy Dubiny, jenž měl zpronevěřit finanční hotovost. Na pobočku pošty se vydala policejní hlídka, která výše uvedeného muže kontaktovala a požádala jej o podání vysvětlení. Muž hlídce sdělil, že tvrzení oznamovatelky jsou pravdivá, a že peníze potřeboval na zaplacení dluhu. Muž byl poté hlídkou převezen na policejní oddělení k provedení dalších opatření.
Zaměstnanec se tohoto jednání, dle kontrolních mechanismů pošty, dopouštěl od dubna letošního roku a způsobil škodu ve výši 107 000 korun. Proti muži již bylo zahájeno trestní stíhání pro spáchání trestného činu zpronevěry, za který mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.


Další ukončená série
 

Od konce března letošního roku do včerejšího dne trvala série vloupání do nejrůznějších objektů po celé Ostravě.
Tu má na svědomí čtyřicetiletý muž z Ostravy Zábřehu. Během šestnácti vloupání do bytů, sklepních boxů, prodejen, dílen a dalších objektů způsobil škodu ve výši 72 306 korun. Kradl doslova vše nač přišel. Hlavním bodem jeho zájmu byla jízdní kola, ale nepohrdnul ani finanční hotovostí, elektrickým nářadím, rybářskými pruty a také například sprchovou baterií. Při včerejší akci, kdy se pokoušel vloupat do kadeřnictví v Ostravě Výškovicích, byl však vyrušen náhodnými kolemjdoucími a následně pohotově zadržen policejní hlídkou z Ostravy Zábřehu. 
Pachatel, který si již v minulosti za podobné skutky odpykal dvouletý trest, již byl obviněn z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Za ně mu tentokrát hrozí trest tříletý.

nprap. Mgr. Petr Svoboda

 

“Krádeže peněz z hracích automatů”

 
Ostravští kriminalisté vyšetřují rozsáhlou sérii krádeží (nebo krádeží ve stadiu pokusu) peněz z hracích automatů. Konkrétně měli obvinění vniknout celkem do 21 hracích automatů stejného typu a způsobit tak škodu předběžně vyčíslenu  na 170 000 korun (odcizením peněz) a zhruba 100 000 korun (poškozením automatů). Celkem však policisté prověřují 30 skutků, a souhrnná škoda se pohybuje kolem 310 000 korun. Vyjma zmíněných 21 krádeží (popřípadě pokusů krádeží) financí z automatů, měli někteří z pětice, spáchat také krádež věcí z vozidel (pět skutků) a jednou krádež věcí z objektu. Mezi výčtem protiprávního jednání však u některých obviněných nesmí scházet také neoprávněné užívání cizí věci a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, neboť někteří z obviněných se měli zmocnit motorového vozidla a řídit jej bez příslušného řidičského oprávnění.
 

Rozsáhlé protiprávní jednání má mít na svědomí celkem pět obviněných ve věku 21let (v současnosti ve vazbě), tři ve věku 22 let a pátý 23letý muž. V minulosti byli čtyři z obviněných již prověřováni pro majetkovou trestnou činnost. Policejní komisař mužům sdělil obvinění pro trestné činy – poškozování cizí věci, krádež, neoprávněné užívání cizí věci a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění (v různých kombinacích, všichni obvinění neměli spáchat všechny skutky, tedy stejné obvinění nebylo sděleno všem obviněným totožně).Ke krádežím peněz z automatů mělo docházet v období od ledna do března 2009, kdy byl jeden z podezřelých policisty zadržen. K páchání činu si měli podezřelí vybrat vždy příhodnou situaci tzv. beze svědků. V hernách se mělo nacházet minimum hráčů. Pravidlem proto nebyla jen noční doba, ale ke skutkům mělo dojít též například dopoledne, odpoledne, či velmi brzy ráno. Obvinění si měli vybírat vždy totožný typ hracího automatu, vypáčit tzv. elektronický akceptor, sloužící pro vhoz bankovky a následně vyjmout finanční částku. V některých případech podezřelí úspěšní nebyli a peníze se jim odcizit nepodařilo, jindy měli odcizit částku pohybující se zhruba ve výši 30 000 korun. Většinou se měli při krádeži účastnit dva obvinění, jeden tzv. stínil a druhý měl za pomocí šroubováku páčit akceptor. U dalšího skutku měli být tři i čtyři podezřelí. Automaty byly poškozeny v hernách rozsáhlého teritoria Ostravy (Mariánské Hory, Bělský Les, Přívoz, Moravská Ostrava), Vratimov, Příbor, Brno, Orlová.  Ke krádežím měli podezřelí používat šroubováku.
Namátkou lze vybrat některé skutky: Do stejné herny v Ostravě-Mariánských Horách měli 23letý a 21letý muž vyrazit dne 7.2.2009 a 13.2.2009, v jednom případě kolem 01.00 hodin, v druhém od 04.30 hodin do 04.55 hodin. Za pomocí šroubováku pak měli muži vypáčit automat, odcizit hotovost ve výši 14 900 korun, v prvním případě byla škoda poškozením předběžně stanovena na zhruba 6 300 korun.


Dne 21.3.2009, přibližně od 02.00 hodin do 04.10 hodin, měli dva muži ve věku 21, 23 let, společně za pomocí šroubováku páčit automat, z něj odcizit 900 korun, dále odcizit součástky automatu za zhruba 5 000 korun. Škoda poškozením automatu v jedné z heren v Ostravě-Bělském Lese byla vyčíslena na 15 000 korun.
V Brně měli podezřelí muži ve věku 23 a 34 let (další trestní stíhání, mimo tuto skupinu) v době od 18.00 hodin do 19.10 hodin, dne 3.3.2009, v hernách odcizit z prvního automatu 700 korun, poškozením automatu však způsobit škodu předběžně za 30 000 korun. V další brněnské herně měli postupně vypáčit dva automaty, z nichž měli vyjmout 2 200 korun a způsobit škodu poškozením za zhruba 60 000 korun.
Od 19.00 hodin do 19.20 hodin, dne 22.2.2009, měli společně muži ve věku 23, 22, 21 let, vypáčit za pomocí šroubováku automat v jedné z restaurací v Orlové, a odcizit finanční hotovost ve výši 12 300 korun. Téhož dne, v době od 17.00 hodin do 17.15 hodin, měli 21 a 23letý podezřelý páčit šroubovákem automat v herně v Ostravě-Přívoze, odcizit 10 000 korun a akceptor na snímání peněz v hodnotě 5 000 korun.


K dalším krádežím, kdy se objektem zájmu nestaly automaty, ale vozidla či objekt, lze dodat, že někteří z obviněných měli odcizit z vozidel autorádia, z objektu elektronické klávesy. Někteří obvinění (ve věku 23 a 22let) se měli v době od 13.00 hodin dne 21.1.2009 do 08.26 hodin dne 22.1.2009, zmocnit v Ostravě-Hrušově motorového vozidla zn. Škoda Favorit. Ulomenou spínací skříňku si měl podezřelý uschovat do kapsy, vozidlo pak měli užívat a řídit, i bez faktu existence příslušného řidičského oprávnění. Vozidlo měli muži užívat do doby, kdy jej nabourali a takto poškodili. 
                                                                                      
 
                                                                                                                                                                                                  por. Bc. Gabriela Holčáková

 

vytisknout  e-mailem