Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenechávejte věci v zaparkovaných vozidlech!

JABLONEC NAD NISOU - Pachatel poškozením vozidla jeho majiteli způsobil škodu vyšší, než byla hodnota odcizené kamery. 

Během jedné listopadové noci dosud neznámý pachatel nezjištěným předmětem rozbil skleněnou výplň pravých předních dveří u vozidla Mazda 5, které v té době bylo zaparkované v Jablonci nad Nisou  v ulici Jizerská. Z tohoto vozu pachatel následně odcizil kameru v hodnotě 1.500,- Kč viditelně připevněnou na čelním skle. Poškozením vozidla vznikla jeho majiteli škoda ve výši 4.500,- Kč. Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu krádež, za jehož spáchání mu v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až dva roky. Případ nyní šetří policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou.

V souvislosti s tímto případem připomínáme několik pravidel, jak „vykradačům“ aut jejich záměr zmařit. V první řadě nenechávat nic ve vozidle. I pro pár drobných mincí, které jsou uložené v přihrádce středového panelu, celá řada pobertů neváhá rozbít okno či vypáčit zámek, čímž samozřejmě majiteli vozu způsobí daleko větší škodu na poškození než na odcizení věcí z interiéru automobilu. Nenechávat otevřená okénka. Zavazadlový prostor při parkování raději vždy vyprázdnit, a pokud je to možné, tak krycí roletu nechávat otevřenou, aby bylo vidět, že se zde nenacházejí žádné cennosti. Mnoho policistů doporučuje nechávat otevřené i uzavíratelné přihrádky, kdy je pouhým nahlédnutím vidět, že zde není nic, co by se dalo odcizit.

Je pouze na majiteli či provozovateli vozidla, jak investuje do zabezpečovacích prvků vozidla, ovšem i zdánlivé maličkosti při parkování vozidla mohou přispět k tomu, aby se jejich vůz nestal terčem zájmu pachatelů majetkové trestné činnosti. AUTO TOTIŽ NENÍ TREZOR!

3. 12. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem