Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reflexní prvky mohou zachránit život

Pozor na mlhy, sníženou viditelnost a nedostatečné osvětlení chodců a cyklistů. 

V posledních týdnech došlo k několika dopravním nehodám, kde účastníkem byl chodec. A to jak na přechodech, tak chodec, který se pohybuje po okraji vozovky. Za devět měsíců letošního roku došlo při dopravních nehodách k usmrcení 505 osob. Z tohoto počtu bylo usmrceno 96 chodců a 51 cyklistů. Usmrceno bylo při dopravních nehodách celkem 9 dětí z toho 4 děti – chodci. Dopravní nehodu zavinilo v tomto roce celkem 16 chodců a 29 cyklistů. U dopravních nehod, kdy účastníkem je chodec jsou následky rizikovější a zranění jsou často těžká až smrtelná.
 
Na nehodách chodců se děti podílejí 375 nehodami, při nichž byla 1 osoba usmrcena (nárůst  o jednu osobu) a dalších 367 osob bylo zraněno (o 44 osob více). Děti cyklisté zavinily 250 nehod (o 13 nehod méně) a tyto nehody si vyžádaly 231 zraněny osob (o 15 osob méně). Srážkou s chodcem skončilo 4,2% nehod.
 
Období podzimu je vždy ve znamení snížené viditelnosti a ranních mlh. Viditelnost v těchto dnech a to zejména v brzkých ranních hodinách nebo večer může být velmi špatná. Řidiči často nedokážou přizpůsobit způsob a rychlost jízdy. Při jízdě za snížených povětrnostních podmínek a zejména za mlhy musí být řidiči při jízdě velice soustředění nejen na provoz těstě pře svým vozidlem, aby nevjeli do výmolu, ale vnímat musejí i dopravní značení a své okolí, aby nepřehlédli jedoucího cyklistu nebo chodce. Samozřejmostí je zapnutá mlhovka. Řidiči by se měli také vyvarovat předjíždění v nepřehledných a nebezpečných úsecích. Měli by také předvídat, že po komunikaci se mohou pohybovat chodci a cyklisté.
 
Cyklisté a chodci by si měli uvědomit, že jsou stejnými účastníky silničního provozu jako řidiči motorových a nemotorových vozidel či motorek. Bezpečnost cyklistů i chodců zvyšují reflexní doplňky, reflexní pásky a také světlé oblečení při snížené viditelnosti. „Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.
 
Zvýšení viditelnosti:
Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluoresenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost., na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.
 
Fluorescenční materiály
Zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.
 
Reflexní materiály
Odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.  
 
  

Vzdálenost účastníků

 Barevné provedení oblečení
18 metrů modré
24 metrů
červené
37 metrů
žluté
55 metrů
bílé
200 metrů
REFLEXNÍ

 

 

 

 

 

 

 

Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to na vzdálenost několik desítek metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Reflexní materiál je v noci vidět na tři krát větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na desetkrát větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval.

 
Cyklisté
Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou nezbytné pro zaručení dobré viditelnosti a zvýšení bezpečnosti samého cyklisty. Povinné je vybavení přední bílou odrazkou, zadní červenou odrazkou a oranžovými odrazkami na pedálech a v paprscích jízdních kol (mohou být doplněny reflexními proužky na botách a oděvu). Za snížené viditelnosti musí být kolo vybaveno rovněž světlometem svítícím bílým světlem vpředu a stálým nebo blikajícím červeným světlem vzadu. Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.
 
Děti
Děti jsou na silnicích ohroženy víc, než jiní chodci. Jsou méně soustředné a nedokážou ještě dobře odhadovat vzdálenost a předvídat situaci. O to důležitější je, aby byly na silnici také co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.
 
Policisté budou i nadále této problematice věnovat velkou pozornost. V jednotlivých regionech probíhají preventivně bezpečnostní opatření zaměřená právě na chodce a cyklisty. Osm tisíc kusů reflexních pásek jsme získali od Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a pět tisíc kusů od BESIPu. Ty policisté předají v rámci preventivních akcí chodcům, kteří jsou nedostatečně vybaveni bezpečnostními prvky.
 
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Policejní prezidium
15. 09. 2012
 
 

vytisknout  e-mailem