Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Okrádali svého chlebodárce

ZLÍNSKO: Skončili v poutech, hrozí jim pět let za mřížemi.  

Policejní komisař obvinil tři muže ze Zlínska z trestného činu krádež a jednoho muže ze Zlína z trestného činu podílnictví. Všichni tři se společně a po vzájemné domluvě podíleli na krádežích materiálu z firmy u Slušovic, v níž jsou zaměstnaní. Svému zaměstnavateli způsobili škodu ve výši nejméně čtyři sta tisíc korun, sami si prodejem materiálu přišli na nejméně sedmdesát tisíc, které si mezi sebou rozdělili. Odběratele jejich lupu kriminalisté obvinili z trestného činu podílnictví.

Muži kradli od června do 13. srpna letošního roku, kdy je policisté zadrželi. Postupně z firmy odnesli téměř šest tisíc autožárovek, 12 plastový dóz s motorovým olejem a bezmála 1300 stavebnic světoznámé značky. Prvním článkem promyšleného řetězce byl osmatřicetiletý muž ze Zlína, který pracoval ve firmě jako skladník a měl přístup ke všem odcizeným věcem. Opakovaně chystal kartonové krabice, v nichž vytvořil falešné dno. Pod něj umístil odcizené předměty a krabici doplnil prázdnými papírovými rolemi, které si zaměstnanci mohli brát domů ke spálení. Takto připravené krabice předával dvaačtyřicetiletému muži z Luhačovic, druhému členu řetězce. Ten je převezl vysokozdvižným vozíkem do skladu surovin a odtud je expedoval čtyřicetiletý muž ze Slušovicka, třetí komplic, do skládky palet, kde je ukryl mezi ostatní palety. Tam si je po skončení pracovní doby vyzvedl svým autem opět první ze tří členů řetězce, a vyvezl je z firmy. Poté věci postupně po dohodě prodal svému známému za minimálně sedmdesát tisíc korun. Peníze rozděloval mezi své komplice, kteří se na sérii krádeží podíleli. Sedmatřicetiletého muže ze Zlína, který veškeré zboží kupoval za minimální částku, policejní komisař obvinil z přečinu podílnictví, protože věděl, že věci, které si opatřuje, pocházejí z trestné činnosti.

Obvinění předcházelo trestní oznámení osmašedesátiletého jednatele firmy, který při inventuře zjistil chybějící skladové zásoby materiálu. Díky kamerovým záznamům, které jsou v prostorách podniku umístěny, pojal podezření, že by se krádeží mohli dopouštět právě tři jeho zaměstnanci. Prakticky ihned po jeho oznámení a zhlédnutí kamerových záznamů policisté všechny muže zadrželi buďto v zaměstnání nebo doma. Obvinění se ke svému jednání přiznali. Kriminalistům se podařilo téměř všechny odcizené věci zajistit. Čtyřem obviněným hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

 

18. prosince 2015, nprap. Monika Kozumplíková

 

 

 

vytisknout  e-mailem