Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kontroly nákladních vozidel a autobusů

ZLÍNSKÝ KRAJ: Všechny kontrolované autobusy byly v pořádku.  

Tak jako v jiných krajích České republiky, tak i ve Zlínském kraji se v uplynulém týdnu uskutečnila dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL. Ta byla tentokrát zaměřena na kontrolu nákladní a autobusové přepravy. Desítky policistů během několika dnů zkontrolovaly 1175 vozidel, z toho 134 nákladních vozidel o hmotnosti nad 3,5 tuny a 28 autobusů. Nelze opomenout ani součinnost s příslušníky Celní správy České republiky a pracovníky Mobilní expresní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu.
Přestože byla dopravní akce zaměřena zejména na kontrolu nákladních vozidel a autobusů, pozornosti policistů neunikli ani ostatní účastníci silničního provozu. Policejní hlídky zjistily sedmdesát případů porušení předpisů, z čehož v osmnácti případech pokutovaly řidiče za překročení nejvyšší povolené rychlosti. Celkem u dvaceti vozidel neodpovídal technický stav zákonným normám a čtyři řidiči dokonce usedli za volant pod vlivem alkoholu.
Nejlépe kontroly dopadly pro řidiče a provozovatele zastavených autobusů. Ani v jednom případě policisté nezjistili porušení zákona.
Jinak tomu bylo u nákladních automobilů. Ze sto třiceti čtyř kontrolovaných vozidel a jejich řidičů byl zákon porušen v osmi případech. Dva řidiči nesprávně použili tachograf, tři šoféři měli nesrovnalosti v dobách řízení a odpočinku, ve čtyřech případech nebyl vyhovující technický stav vozidla a poslední přestupce neměl v pořádku dokumentaci dopravce.

 

29. července 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem