Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Fingovaná loupež

ZLÍNSKO: Řidič se na svém přepadení domluvil se dvěma kumpány. 

Komisař kriminální policie ze Zlína obvinil šestadvacetiletého muže z Olomouce z trestného činu zpronevěra spáchaného ve spolupachatelství. Trestní zákoník stanoví v tomto případě pachateli až pětiletý trest odnětí svobody. Muž se jako řidič zásilkové služby domluvil s dvěma kumpány na svém fingovaném přepadení. Přepravní společnost, jejíž zásilky doručoval, připravil o 340 tisíc korun, sám si přišel na pouhých dvacet tisíc.

Počátek příběhu, který museli kriminalisté pracně rozplétat, sahá do měsíce listopadu roku 2016. Tehdy nyní již obviněný muž rozvážel zásilky a jeho poslední zastávka byla ve Zlíně, na ulici Mostní. Doručil balíky na danou adresu a při zavírání nákladového prostoru na něj zezadu zaútočil cizí muž, udeřil ho do hlavy a do ledvin, strhl mu z pasu tzv. ledvinku, v níž měl uloženou celodenní tržbu a utekl. Muž po jeho útoku upadl a způsobil si lehké zranění, s nímž ho ošetřili v nemocnici. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu loupež s desetiletou trestní sazbou.

Z podrobného prověřování celého případu a všech jeho drobných nuancí však vyšlo najevo, že skutečnost je jiná, než se oloupený řidič snažil zkušeným kriminalistům namluvit. On sám se na potkání chlubil tím, že vozí při své práci u sebe dost peněz. To neušlo zřejmě zkušeným zlodějům, kteří ho oslovili s tím, že ho přepadnou, okradou o tržbu a jemu za způsobenou újmu nechají dvacet tisíc korun. Tak se také stalo. Předem domluvený den na něj čekali ve Zlíně, kde byla poslední zastávka a vykládka balíků. Řidič si dal předem stranou „svých“ dvacet tisíc a o zbytek peněz ho jeden z nich okradl.  

Na šestadvacetiletého muže je za rok 2016 vedeno celkem šest exekucí v celkové výši více než dva miliony korun. Ke svému jednání se nakonec přiznal. Dva kumpány, kteří si přišli na 340 tisíc korun, kriminalisté stále prověřují.

29. srpna 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem