Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Další obvinění v kauze metyl

ZLÍNSKÝ KRAJ: Analýza vzorku prokázala jed. 

Zlínští policisté neustále pokračují v rozplétání kauzy metyl. Vyslýchají na tři stovky svědků a čekají na výsledky řady znaleckých posudků. V posledních dnech v naší síti skončilo dalších pět lidí. Čtyři muže a jednu ženu z Plzeňska jsme obvinili z ohrožování zdraví závadnými potravinami.
Koncem roku donesla do výzkumného centra západočeské univerzity v Plzni lahev tuzemáku sedmašedesátiletá místní žena. Analýza ukázala, že v lahvi je smrtící dávka metylu. Případ dostali z pokynu policejního prezidia na starost zlínští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality, kteří zjistili, že žena koupila vloni v září láhev od své sousedky. Další vyšetřování a výslechy mnoha lidí ukázali na pětici pachatelů ve věku od dvaačtyřiceti do padesáti let z Moravy a ze západních Čech, kteří se zabývali pokoutnou distribucí alkoholu. Zajistili jsme u nich několik desítek až stovek litrů tekutiny v šestilitrových kanistrech, označených písmeny V, R nebo Z, v nichž se nacházela pančovaná vodka, rum nebo zelená.
Hlavním pachatelem a organizátorem byl osmačtyřicetiletý muž z Hranic na Moravě, který odmítl s vyšetřovateli spolupracovat. Nicméně na něj, další tři muže a jednu ženu, jsme měli dostatek pádných důkazů k tomu, abychom je obvinili z uvedeného trestného činu, za který hrozí až dvouleté vězení. Pančovaný alkohol prodávali na černém trhu tzv. „ve větším rozsahu“.
Vzhledem k tomu, že přicházejí Velikonoce, v rámci kterých se častěji pijí alkoholické nápoje, znovu musíme upozornit na fakt, že stále nemáme povědomí (a pravděpodobně nikdy nebudeme mít) o přibližně čtyřech tisících litrech alkoholu, který byl smíchán se smrtící dávkou metylu. Je možné, že větší části se pachatelé zbavili, nicméně stále ještě může tento jedovatý alkohol kolovat mezi lidmi. Tudíž nedoporučujeme, aby lidé pili alkohol nejasného původu.
 
 
Další informace ke kauze METYL naleznete zde: http://www.policie.cz/clanek/dalsi-obvineni-z-obecneho-ohrozeni.aspx
 
 
29. března 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem