Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cyklistická sezona začíná

ZLÍNSKO: Zákon o silničním provozu platí i pro cyklisty.  

Cyklisté jsou pro letošní rok prioritní skupinou, na kterou se policisté ve Zlínském kraji soustředí. Vždyť v loňském roce na silnicích Zlínského kraje zemřelo devět jezdců na kole a téměř šedesát se při dopravních nehodách těžce zranilo.
Na vině mnoha dopravních nehod jsou právě cyklisté, kteří nedodrželi pravidla silničního provozu. Je třeba si uvědomit, že i cyklista je účastníkem provozu na pozemních komunikacích a patří dokonce do kategorie řidičů.
 
Než usedne cyklista na kolo a vyrazí na cestu, měl by si zkontrolovat technický stav svého bicyklu. S tím souvisí také kontrola povinné výbavy jízdního kola. Mezi ni patří přední a zadní funkční brzda, přední odrazka bílé barvy, zadní odrazka červené barvy, oranžové odrazky na obou stranách pedálů a odrazky oranžové barvy na paprscích kol. Za snížené viditelnosti je povinný také přední světlomet bílé barvy a zadní svítilna barvy červené. Vhodné jsou i reflexní doplňky umístěné na oblečení cyklisty. Kromě toho doporučujeme také zvonek, blatníky a kryt řetězu. Jezdci na kolech mladší osmnácti let nesmí zapomenout ani na přilbu řádně připevněnou na hlavě. Pro starší cyklisty tato povinnost ze zákona nevyplývá, avšak každý zodpovědný člověk si před jízdou na kole přilbu nasadí, aniž by přemýšlel, jestli je to jeho povinnost či nikoli. Je to totiž právě cyklistická přilba, která dokáže zabránit vážným poraněním hlavy, které můžou skončit i smrtí cyklisty.
 
Tak jako pro ostatní řidiče, tak i pro jezdce na kolech platí absolutní zákaz alkoholu.
 
Zlínský kraj je u cyklistů stále oblíbenější, a to hlavně díky desítkám kilometrů kvalitních cyklostezek, které zde byly v minulosti vybudovány, a které se i nadále staví. I cyklostezky mají svá pravidla, která musí jejich uživatelé ctít a dodržovat.
 
Stezka pro cyklisty – po této stezce se mohou pohybovat pouze cyklisté nebo osoby s podobným sportovním vybavením (koloběžky, lyže, brusle,…). Jiným účastníkům, tedy hlavně chodcům je cyklostezka zapovězena. Uživatelé takto značené cyklostezky jezdí po její pravé straně.
  stezka pro cyklisty.jpg
 
 
Stezka pro chodce a cyklisty – na takto označené stezce se společně mohou pohybovat jak chodci, tak i cyklisté. Ti se navzájem nesmějí ohrozit. Cyklisté by se tedy měli vyvarovat rychlé a nebezpečné jízdy a chodci by k cyklistům měli být ohleduplní v tom, že jim například nebudou na stezce zavazet a umožní tak bezpečný průjezd.
 stezka pro chodce a cyklisty.jpg
 
 
Stezka pro chodce a cyklisty – v tomto případě je chodec povinen užívat pouze pruh vyznačený pro chodce a cyklista naopak pouze pruh vyznačený pro něj.
 stezka pro chodce a cyklisty2.jpg
 
Častým prohřeškem cyklistů je mimo jiné i přejíždění silnice po přechodu pro chodce. Jak již název napovídá, je to místo určené výhradně chodcům. Cyklista tedy před přechodem pro chodce musí sesednout z kola a až v tomto momentě přechod může použít.
Cyklistům je určený přejezd pro cyklisty. Jezdec na kole na něm však nemá přednost před jedoucími vozidly.
 přejezd.jpg
 
 
26. března 2014, nprap. Petr Jaroš

 

vytisknout  e-mailem