Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zase ty peněženky

VSETÍNSKO: Vsetínští policisté vyšetřují dvě odcizené peněženky. 

Vsetínští policisté řeší dva případy odcizených peněženek. Obě události mají mnoho společného. Staly se včera, staly se ve Vsetíně, v peněženkách byly doklady a platební karty a peněženky nebyly pod stálým dohledem majitele.
 
Jen přes prázdniny řešili policisté ve vsetínském okrese více jak dvě desítky případů, kdy jsou společně s peněženkou odcizené i platební karty. Najdeme i jiné společné znaky. V drtivé většině těchto případů jsou v peněženkách uloženy i jiné důležité doklady a to občanské průkazy, řidičská oprávnění a jiné. A ještě jeden společný rys mnoha případů. Peněženky neměli majitelé pod neustálým dozorem, zkrátka je někde zapomněli, ponechali na chvíli bez dozoru….
 
Místa odcizení jsou různá, tak jak to bylo včera. Oba případy se udály v různých restauračních zařízeních v centru Vsetína. U prvního se ale jednalo o pracovnici, která měla peněženku volně odloženou v kuchyni z několika míst přístupné, a ve druhém o hosta, který nechal peněženku bez dozoru na baru. Pachatelé využívají nabídnuté příležitosti kdekoliv. Jsou to restaurace, nádraží či zastávky, dopravní prostředky. Případy se dějí na úřadech, společenských akcích i v nákupních střediscích.
 
Je opravdu důležité dodržovat několik zásadních rad:
 
Mít své věci pod kontrolou. Kontrolovat, zda máte věci u sebe, zda náhodou nemáte otevřenou kabelku nebo jiné zavazadlo. Věci nenechávat odložené na nákupních košících, barových pultech, stolech…
Nenosit, co není potřeba.  Rozvrhnout si nákup a nenosit zbytečně velkou hotovost. Pokud například vím, že nepotřebuji platební kartu, nechat ji doma na bezpečném místě.
Cennosti a doklady a jiné nemít pohromadě. Peníze, doklady, platební kartu, mobilní telefon nemít při nošení na jednom místě. Do peněženky patří hotovost, mobilní telefon do jiné přihrádky v kabelce či do jiné kapsy bundy, to samé platí o dokladech a platebních kartách.
 
Dodržováním těchto pravidel se v mnoha případech vyhneme finanční ztrátě, ale také ušetříme čas a nepříjemnosti spojené s vyřizováním nových dokladů a platebních karet.

26. srpna 2015, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem