Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kola v kurzu

VSETÍNSKO: I přes prázdniny mizí kola. 

Za období prázdnin řeší policisté v okrese Vsetín více jak dvě desítky případů, kdy předmětem zájmu zloděje bylo jízdní kolo nebo elektrokolo.

Na různých místech okresu Vsetín se za období prázdnin ztratilo dvacet kol a tři elektrokola. Kola se ztrácejí ze společných kolárek bytových domů, sklepních kójí, dvorů a garáží. Velkou část odcizených kol tvoří kola zajištěná lankovým zámkem a odstavená u domů nebo restauračních zařízení. Hodnota kol se ve většině případech pohybuje v řádech několika tisícikorun, ale hodnota například u elektrokol je i desetinásobná. Ke krádežím dochází převážně v nočních hodinách.  

Výjimkou nejsou případy, kdy kolo majitel nechá zcela nezabezpečené nebo zabezpečené nedostatečně. Podobně tomu bylo i v pátek v obci na Vsetínsku. Majitel měl své elektrokolo uložené v garáži u domu. Garáž ale přes den nezavřel. Právě této skutečnosti pravděpodobně využil zloděj a elektrokolo během dne ukradl. Majitel si tři roky staré elektrokolo černé barvy se šedým nápisem a s odpruženou přední vidlicí cení na padesát tisíc korun. Policisté nadále zjišťují informace, které by je dovedly k odcizenému elektrokolu nebo k pachateli trestného činu krádež a porušování domovní svobody.

Jízdní kola odkládáme na přehledných místech a kvalitním zámkem je uzamykáme k vhodnému předmětu. To i v případě, že kolo odkládáme opravdu na chvíli. Je možné využít i zámků s elektronickým alarmem. Pro dlouhodobější uložení ve společných prostorách bytových domů doporučujeme kontroly těchto prostor a i zde zabezpečit kolo kvalitním zámkem. Je vhodné si pořídit fotografii kola a zvážit jeho označení syntetickou DNA.

19. srpna 2019, por. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem