Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopravní nehodovost v roce 2011

VSETÍNSKO: Zvýšil se počet nehod pod vlivem alkoholu. 

V roce 2011 šetřila Policie České republiky na silnicích okresu Vsetín celkem 465 dopravních nehod. Tento počet se zvýšil ve srovnání s rokem 2010 o 113 dopravních nehod, tj. 24,3%. Vedoucí dopravního inspektorátu npor. Ing. Lubomír Adámek k nárůstu dopravní nehodovosti uvádí: „Z uvedeného celkového počtu dopravních nehod ve 131 případech pachatel ujel z místa nehody, čímž porušil ustanovení § 47 zákona o provozu na pozemních komunikacích, který stanoví povinnosti účastníka dopravní nehody. Za uvedené porušení zákona hrozí řidiči sankce zákaz řízení až na 6 měsíců, pokuta až do 5 000 korun a 7 bodů.Počet dopravních nehod s ujetím se vloni navýšil, a tím došlo i k nárůstu celkového počtu dopravních nehod oproti roku 2010, protože tyto nehody jsou zahrnuty do těch, které policie eviduje. Pokud by řidič neujel a účastníci by dopravní nehodu vyřídili mezi sebou na místě, policie by nemusela zasahovat.“
 
Následky
Při nehodách bylo usmrceno 10 osob, což je o 2 méně než v roce 2010, těžce zraněno bylo 30 osob, což je snížení o 9%. Za loňský rok evidujeme 210 lehce zraněných osob, tj. snížení o 2,3%. Během roku 2011 naštěstí nedošlo k žádnému smrtelnému zranění účastníka silničního provozu do 15-ti let. Celková hmotná škoda u dopravních nehod se snížila o 12,6% na 18,022 mil. korun.   „Na nižší následky nehod má vliv zvýšený výkon dohledu na bezpečnost silničního provozu dopravní policií. Předpisy nejsou porušovány takovým způsobem, který by vyvolal závažné následky,“ říká vedoucí dopravního inspektorátu.
Příčiny
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod vloni patřil způsob jízdy, a to v 70%. Ve 13 % bylo příčinou nedání přednosti v jízdě, ve 14 % rychlost a ve 3 % předjíždění. „Způsob jízdy je také ovlivněn rychlostí jízdy vozidel. I malá rychlost může být v konkrétním případě nepřiměřená a zaviní dopravní nehodu, i když hodnota rychlosti nepřekročí max. povolené hodnoty v daném místě,“ komentuje příčiny npor. Ing. Adámek.
Chodci a cyklisté
Na přechodech pro chodce došlo vloni k 12 dopravním nehodám. Při těchto nehodách byl jeden chodec usmrcen, čtyři těžce zraněni a sedm lehce. Celkově došlo k 36 dopravním nehodám s chodci, při kterých byli 3 chodci usmrceni, 9 těžce zraněno a 21 lehce. Z uvedeného počtu bylo právě chodci zaviněno 13 dopravních nehod. Za minulý rok evidujeme celkem 73 nehod cyklistů. Dva cyklisté při nehodách zemřeli, 7 bylo zraněno těžce a 52 lehce. K dopravním nehodám chodců a cyklistů npor. Ing. Lubomír Adámek uvádí: „Řidiči motorových vozidel si začínají více uvědomovat svou zodpovědnost na silnicích. Ale chodci a cyklisté jsou stále nepoučitelní, nerespektují zásady bezpečného pohybu na pozemních komunikacích, neuvědomují si, že téměř každá nehoda, které se účastní, má závažné následky na jejich zdraví a životě. Polovina úmrtí a těžkých zranění je právě u chodců a cyklistů.“
Alkohol
V silničním provozu stále přetrvává problém alkoholu. Zvyšuje se počet nehod, kdy je viník pod vlivem alkoholu, začínají se více vyskytovat i drogy. „Zarážející je, že hodnota alkoholu v krvi u viníků dopravních nehod se zvyšuje, převažují hodnoty nad 1 promile a je zaznamenán větší výskyt podnapilých řidiček,“ doplňuje npor. Ing. Adámek.V loňském roce se zvýšil počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu, a to z 53 na 74, tj. o 39,6%.
Místo a čas
Většina dopravních nehod v našem okrese se stala v denní domu, kdy je nejvyšší hustota provozu. Z celkového počtu 465 dopravních nehod je to 360 nehod, tj. 77,4%. V nočních hodinách pak evidujeme 22,6% dopravních nehod. Celkem 120 nehod se stalo na silnici I. třídy, 59 nehod na silnici II. třídy, 97 nehod na silnicích III. třídy a nejvíce nehod evidujeme na místních komunikacích – 169. Co se týká dnů v týdnu, tak nejvíce se bouralo v pátek 78krát a nejméně ve středu  52krát.
„Dopravní policisté budou v příštím období působit především tam, kde často dochází k dopravním nehodám. Výkon služby dopravních hlídek zaměříme na chodce a cyklisty, alkohol v dopravě a rychlost jízdy,“ uvádí na závěr vedoucí dopravního inspektorátu npor. Ing. Lubomír Adámek.
 
Dopravní nehody se smrtelným zraněním v roce 2011
10. února, 19,30 hodin, Horní Bečva - střet nákladního vozidla s návěsem s osmnáctiletým chodcem, který zranění na místě podlehl.
3. dubna, 15,45 hodin, katastr Zašové – střet osobního vozidla zn. Wartburg s osmatřicetiletým motocyklistou z Havířova, který na místě dopravní nehody zemřel.
9. května,11 hodin, Choryně – osmačtyřicetiletý řidič ve vozidle VW Touareg narazil do stromu. Na místě nehody zemřel.
20. května, 20 hodin, Vsetín – havárie padesátiletého cyklisty na ul. Vesník. Muž si způsobil po pádu z kola těžké zranění, kterému v nemocnici později podlehl.
8. srpna, 05,30 hodin, Valašské Meziříčí, místní část Podlesí – střet vozidla Mercedes Benz s osmapadesátiletým místním cyklistou, který na místě dopravní nehody zemřel.
4. září, 17,30 hodin, Vsetín – střet vozidla BMW s devětasedmdesátiletou ženou na přechodu pro chodce. Paní utrpěla zranění, kterému v nemocnici podlehla.
10. září, 16,30 hodin – havárie motocyklisty mezi Solání a Velkými Karlovicemi. Osmapadesátiletý muž z Frýdlantu nad Ostravicí, který jel na motocyklu zn. Suzuki narazil do stromu. Na místě dopravní nehody zemřel. 
19. září, kolem 20,00 hodin, Liptál  – jedenapadesátiletá žena, která vedla motocykl zn. Babeta, upadla v důsledku zdravotní indispozice na vozovku a zemřela. Ležící ženu následně přejelo nákladní vozidlo Renault Midlum. 
2. prosince, 22,30 hod., Zubří –  střet vozidla Peugeot 406 v provedení taxi s dvaatřicetiletou chodkyní přecházející vozovku. Žena utrpěla těžké zranění, kterému později v nemocnici podlehla.
3. prosince, 04,30 hod., Zašová – střet autobusu s jedenatřicetiletým chodcem, který na místě nehody zemřel.
   
 
6. března 2012, por. Mgr. Lenka Javorková
  
 

vytisknout  e-mailem