Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zatajil nález telefonu

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Našel nový mobil v trávě a chtěl si ho nechat.  

Čtyřiačtyřicetiletý muž jel v sobotu 3. září odpoledne na kole a poblíž mostu přes řeku Moravu v Uherském Hradišti a přitom nic netušíce vytratil z kapsy telefon. Uvědomil si to až později, ale ztrátu telefonu za deset tisíc korun toho večera ještě policii neoznámil. V noci na neděli kontrolovali městští strážníci mladého muže v centru Uherského Hradiště. Mladík neměl u sebe občanský průkaz, a proto jej strážníci převezli na oddělení uherskohradišťských policistů, kteří začali prověřovat mužovu totožnost.

Policisté zanedlouho zjistili, že před nimi stojí šestadvacetiletý muž ze Starého Města. Přitom policisté zjistili, že mladík má u sebe dva telefony. Policistům to bylo podezřelé a začali se jej na mobil vyptávat. Nejdřív mladík vykládal různé historky, že telefon patří matce, sestře a pak dalším příbuzným. Nakonec se do toho zamotal natolik, že musel s pravdou ven. Policistům přiznal, že telefon v sobotu odpoledne našel v trávě u mostu přes Moravu. Při nálezu neudělal to, co poctivý člověk udělat má – oznámit nález na policii nebo obecní úřad a nalezenou věc předat tě, kteří budou zjišťovat majitele a kterých se pravý majitel bude ptát na možný nález. Mladík si telefon nechal s tím, že jej bude sám používat. V tom se ale mýlil. Policisté mu telefon zajistili a začali zjišťovat, kdo je jeho pravý majitel, protože žádnou ztrátu takového mobilu neměli hlášenu. To se jim ještě v noci podařilo a v neděli ráno si pro telefon přišel nepozorný majitel. Nepoctivý mladík odcházel z policejního oddělení až poté, co mu policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu zatajení věci, za což mu ze zákona hrozí až rok vězení.

Tento případ je dalším upozorněním pro nálezce, kteří by váhali, jestli si věc nechat nebo ji vrátit: ten, kdo si přisvojí cizí věc, kterou našel nebo se k ní dostal omylem, dopouští se trestného činu.

 

5. září 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem