Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vydával se za bratra

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Lhát policistům a vydávat se za někoho jiného se rozhodně nevyplatí!  

 

Mladému muži přišel na podzim dopis z celního úřadu, v němž byl vyzván k uhrazení nezaplacené blokové pokuty. Mladík si byl jistý, že žádného přestupku v dopravě se nedopustil, žádnou blokovou pokutu nedostal, a proto přišel vše oznámit na policii. Pátrání po pravém řidiči, který se dopustil silničního přestupku a pokutu nezaplatil, nebylo příliš zdlouhavé. Podezření padlo na mladíkova bratra. Když jej uherskohradišťští policisté vyslechli, všechny okolnosti související s pokutou a zfalšovaným podpisem na pokutovém bloku, se začaly vyjasňovat.

Oné letní noci uherskohradišťská hlídka zastavila osobní auto projíždějící Uherským Hradištěm. Řidič předložil všechny doklady k vozidlu, ale naopak všechny své osobní doklady prý zapomněl doma. Policisté jej proto vyzvali ke sdělení osobních detailních informací, které by měl znát pouze každý individuálně. Řidič bez zaváhání na vše odpověděl, vše souhlasilo a policisté proto usoudili, že kontrolovaný řidič je oním člověkem, za kterého se vydává. Dechová zkouška byla bez alkoholu, a tak jediným problémem byla jízda bez dokladů. Policisté mu proto uložili blokovou pokutu 100 Kč. Muž se podepsal, ale pokutu na místě nezaplatil. Nezaplatil ji ani do stanoveného data, a tak mu pracovníci celního úřadu poslali dopis. Ten ovšem nedošel jemu, jako řidiči, ale jeho bratrovi, který měl být prý oním řidičem, který ovšem neměl o ničem takovém ani tušení.

A proč se devětadvacetiletý muž z Kyjova vydával za svého bratra? Protože měl vysloven zákaz řízení. Lhaním a podváděním si však muž nepomohl, spíše naopak. Podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí se stejně nevyhnul a navíc mu policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv. Celkově mu tak hrozí až tříletý trest vězení a zákaz řízení až na deset let.


 

3. leden 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem