Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vjel přímo před auto

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Utrpěl naštěstí jen lehké zranění. 

Dopravní policisté vyjížděli v neděli večer krátce před osmou hodinou do Ostrožské Nové Vsi k nehodě, při které se zranil jedenáctiletý chlapec.

Mladý cyklista jel po chodníku po levé straně ulice Chylická s úmyslem přejet hlavní silnici přes přechod pro chodce. Místo aby u silnice seskočil z kola a přesvědčil se, že  nic nejede, vyjel zpoza domu přímo na přechod. V tu dobu místem projížděl řidič Škody Karoq, který na vzniklou situaci nestačil zareagovat. Tak došlo ke střetu, při kterém chlapec utrpěl lehké zranění. Přivolaní policisté na místě navíc zjistili absenci přilby u mladého cyklisty. Škoda je v tomto případě vyčíslena na dva tisíce korun.

Touto událostí se i nadále zabývají uherskohradišťští dopravní policisté.

Pár pravidel bezpečného chování cyklisty:

 -          jízdní kolo musí mít povinnou výbavu

-          cyklista by měl pro jízdu na kole zvolit vhodné oblečení a obuv (pokud možno s reflexními prvky)

-          podle zákona je cyklista, který nedovršil 18 let, povinen mít za jízdy na hlavě řádně nasazenou přilbu (z bezpečnostního hlediska by                  přilbu měli zvážit i dospělí)

-          po chodníku smí jezdit na kole jen děti do 10 let (jinak je tomu v případě, pokud je chodník rozdělen pro chodce a pro cyklisty)

-         přechod pro chodce je pouze pro chodce, proto cyklista před přechodem seskočí z kola a přesvědčí se, zda může bezpečně přejít                    (kolo vede vedle sebe)

-          pro cyklisty je určen přejezd pro cyklisty, kde seskakovat z kola nemusí, pokud mu to dovolí dopravní situace

-          stejně jako chodec nemá na přechodu pro chodce absolutní přednost, tak ji nemá ani cyklista na přejezdu pro cyklisty

-          pokud se v blízkosti nachází cyklostezka, cyklista je povinen ji využít

-          cyklista nesmí být pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek (v případě dopravní nehody se totiž může stát, že pojišťovna krátí                    své plnění z důvodu přítomnosti alkoholu a jiných návykových látek stejně jako při absenci ochranné přilby)

9. srpna 2022, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem