Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Přes internet lze koupit téměř vše

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Tentokrát ale nakupující přišel o bezmála tři sta tisíc korun. 

Přes internet lze dnes koupit téměř vše. Lidé objednávají elektroniku, automobily, oblečení, obuv, kosmetiku, stavební materiál a další věci. Ne vždy však kvalita zaslaného zboží odpovídá požadované ceně a mnohdy se kupující objednaných věcí ani nedočká.

Posledním případem nevydařeného nákupu přes internet se v těchto dnech zabývají policisté z Buchlovic. Šestatřicetiletý muž z Uherskohradišťska si chtěl pořídit traktor. Na sociální síti si v polovině února vyhlédl inzerát s prodejem traktoru značky John Deere. Nabídka se mu líbila, a proto zahraničního prodejce oslovil. Následná komunikace probíhala přes e-mail. Prodejce zaslal kupujícímu na jeho přání kopii technického průkazu, VIN kód i fotografii traktoru. Muž si poté v provozovně výhradního zastoupení John Deere ověřil jeho historii. Zjistil, že stroj skutečně existuje a rovněž k němu dohledal další údaje. Koupi se tak rozhodl zrealizovat. Prodejce mu navrhl, aby obchod uskutečnili přes spediční službu, která zrealizuje prodej i převoz. Dále požadoval zaslat kontaktní údaje a telefonní číslo kupujícího, aby je mohl předat spediční službě. Podle smlouvy měl muž zaslat kupní cenu včetně přepravy ve výši 10 800 Euro na účet německého přepravce a po dokončení přepravy měla být kupní cena prodejci uhrazena. Kupující následně odeslal peníze na bankovní účet přepravce. Peníze se mu však vrátili zpět, a to i po opětovném zaslání. Spediční společnost mu proto zaslala nové číslo bankovního účtu. Tentokrát platba proběhla. Od té doby je ale spediční společnost nekontaktní.

Případ jsme kvalifikovali jako trestný čin podvod. Vzhledem k tomu, že se pachatel tohoto skutku dopustil v době vyhlášeného nouzového stavu, hrozí mu za tuto trestnou činnost až osmileté vězení.

16. března 2021, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem