Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Brousili a kradli

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté dopadli brusiče, který vyjížděl brousit a krást po celé republice.  

 

Důsledným pátráním a porovnáváním výpovědí se ve středu 12. ledna podařilo uherskohradišťským kriminalistům odhalit zloděje, který okrádal staré lidi téměř jako na běžícím pásu. Brusičem nožů, který s pomocníkem, vyjížděl do různých měst v celé republice, je osmapadesátiletý muž z Ostravy. Jen ve Zlínském kraji se měl v loňském roce dopustit šesti případů, v nichž si přišel na více než sto tisíc korun. V dalších regionech republiky měl spáchat dalších jedenáct podobných skutků.

Kriminalisté na něj přišli při prověřování informací k poslednímu z řady oznámených případů, který se stal v Uherském Hradišti před týdnem. Zlodějský brusič se ještě se společníkem vnutili jednaosmdesátileté ženě do bytu v domě s pečovatelskou službou. Začali ženě brousit nůžky a nože. Až skončili, požadovali zaplatit za provedenou práci. Stará žena jim vše zaplatila a myslela si, že muži hned odejdou. Jeden z nich ji ale požádal o možnost odskočit si a druhý chtěl naopak napustit vodu do láhve. Oběma žena vyhověla a oni jí přitom ukradli z peněženky dvanáct tisíc korun. Slušně se rozloučili a odešli.

Podobně se vtlačili do bytu v domově pro seniory ve Starém Městě na konci loňského července. Sedmaosmdesátiletému muži řekli, že mu nabrousí vše, co má v bytě. Bez ptaní zapojili elektrickou brusku do zásuvky a nutili starého muže, ať jim dá něco k nabroušení. Asi po půlhodině s broušením skončili a chtěli zaplatit. Starý pán vše vyřídil a muži z bytu odešli. Až po delší době si chtěl z peněženky vzít peníze, ale zjistil, že pět a půl tisíce korun v ní není.

Uherskohradišťští kriminalisté zjistili, že takovýmto způsobem měl vloni okrást staré lidi v dalších čtyřech případech na Kroměřížsku, Zlínsku a Vsetínsku. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že zadržený pachatel je důvodně podezřelý z dalších jedenácti podobných případů, které měl spáchat v Moravskoslezském kraji, na Vysočině, v Olomouckém kraji, ale také například v Libereckém kraji.

Osmapadesátiletý zloděj měl jasnou strategii ve všech prozatím zjištěných případech: v náhodně vybraném městě najít bytový dům; dostat se do něj; v domě se vnutit ke staršímu člověku do bytu s nabídkou broušení nožů a nůžek; brousit ostří, zatímco společník bude brousit po bytě a hledat ukryté peníze; nechat si zaplatit a odhalit tak místo, kde si domácí ukládá peníze; odlákat jeho pozornost žádostí o vodu nebo jinou drobnou službu; v nestřeženém okamžiku ukrást peníze; v poklidu odejít z bytu a odjet domů.

Hradišťští kriminalisté včera sdělili osmapadesátiletému muži podezření ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody, kterých se dopustil na Uherskohradišťsku, za což mu ze zákona hrozí až tři roky vězení. Podezřelý muž byl již v minulosti několikrát soudně trestán. Jeho společníka se prozatím nepodařilo nalézt a vyslechnout.


 

13. leden 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem