Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neodváděl platby za zaměstnance

KROMĚŘÍŽSKO: Hrozí mu až tři roky vězení.  

Včera zahájil komisař Oddělení hospodářské kriminality v Kroměříži trestní stíhání proti sedmatřicetiletému muži z Bystřicka a to pro trestný čin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby.  
 
Sedmatřicetiletý muž podnikal na Bystřicku. Za své zaměstnance v období od prvního listopadu 2009 do konce srpna 2012 úmyslně neodváděl pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, i když byly tyto částky zaměstnancům sráženy z výplaty. Peníze používal na úhradu provozních nákladů své firmy. Okresní správě sociálního zabezpečení v Kroměříži tímto vznikla škoda za bezmála 112 tisíc korun. Dále více jak rok neodváděl pojistné na zdravotní pojištění, i když bylo opět strhávané z platu. Všeobecné zdravotní pojišťovně vznikla tímto škoda za téměř 40 tisíc korun.
 
Kriminalisté na případu usilovně pracovali, vše zaevidovali, nashromáždili potřebné informace a důkazy. Nyní pachateli za přečin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby hrozí až tři roky vězení. Trestu by se mohl vyhnout, pokud by svou povinnost dodatečně uhradil, avšak musel by tak učinit dříve, než soud prvního stupně začne vyhlašovat rozsudek. Tohoto muž již částečně využil. Měl totiž navíc ještě nedoplatek na dani u finančního úřadu, ale tuto částku již uhradil. Dodatečné uhrazení povoluje trestní zákoník u trestného činu, kterým je právě neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby a pak také zanedbání povinné výživy.
 
11. ledna 2013, nprap. Ing. Barbora Balášová
 

vytisknout  e-mailem