Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

I jedna chyba vás může stát všechny úspory

ZLÍNSKÝ KRAJ: Upozorňuje ve Zlíně ve vozech MHD preventivní kampaň Policie ČR. 

Po dobu dvou nadcházejících měsíců října a listopadu budou mít cestující využívající Městskou hromadnou dopravu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice možnost vídat preventivně informační kampaň Policie ČR s názvem „! Jedna chyba vás může stát všechny úspory!“ Ta upozorňuje širokou veřejnost na podvody v kyberprostoru, které mají jediný cíl - vylákat z poškozených peníze!

Preventivní leták umístěný v 85 trolejbusech a autobusech městské hromadné dopravy má cestující varovat před sofistikovanými podvody, které jsou založeny na principu telefonních hovorů. Volající se představí například jako pracovník tuzemské banky, který zjistil napadení účtu volaného. Potencionální oběť pod vlivem strachu o své finanční prostředky na svém účtu a časovým nátlakem postupuje dle instrukcí volajícího a převádí finanční prostředky na jiný, jím určený účet, nebo je v hotovosti vybírá a následně vkládá do vkladomatu (bitcoinmatu) na virtuální měnu. Tímto způsobem o své úspory přišel i muž v již medializované kazuistice: Muž přišel o 239 tisíc korun - Policie České republiky.

Ve Zlínském kraji policisté specializující se na trestnou činnost v kyberprostoru za rok 2021 vyšetřovali 685 případů podvodného jednání, k 31. srpnu letošního roku prověřujeme případů 700.

Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány!

7. října 2022, por. Bc. Jitka Lysáčková

I jedna chyba vás může stát všechny úspory!.jpgI jedna chyba vás může stát všechny úspory!.jpg

vytisknout  e-mailem