Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - Klíče od vozidla si měla přisvojit žena i její přítel… 

Kriminalisté 6. oddělení obecné kriminality v Ostravě od poloviny minulého roku prověřovali okolnosti krádeže osobního vozidla Škoda Octavia v Ostravě – Vítkovicích. Policisté oznámení přijali od zaměstnance společnosti, které bylo auto z parkoviště odcizeno. Prvotním prověřováním a vyhodnocením kamerových záznamů bylo zjištěno, že klíče od vozidla nalezla na zemi mladá žena. Tyto dle kamer zvedla, zmáčknutím zjistila, že klíče patří k zaparkovanému bílému vozidlu a poté z místa i s mužem odešli. Ještě téhož dne ve večerních hodinách se však k autu vrátili a následně s tímto odjeli. Svým jednáním způsobili škodu ve výši přes 200.000,- Kč.

Kriminalisté začali pátrat po mladé dvojici, kterou se jim během krátké doby podařilo ztotožnit. Jednalo se o 22letou ženu a 36letého muže. V dané věci probíhaly procesní úkony, výslechy podezřelých osob, které se však mnohdy rozcházely. Samotná žena se ke svému jednání přiznala a s policisty od prvopočátku spolupracovala. Celou „akci“ po nalezení klíčů měli s přítelem naplánovat a zajistit si dokonce kupce na kradené vozidlo. Před samotnou krádeží se měli jít na auto i s „kupcem“ podívat. Žena si měla sednout na místo řidiče a vozidlo řídit i přesto, že její zkušenosti s řízením nebyly zdatné a k tomu měla uložen zákaz řízení. Odcizené auto nakonec ukryli v Ostravě – Kunčičkách v lesním prostranství. Žena i její přítel od „nového majitele“ vozidla obdrželi 8.000,- Kč a peníze si rozdělili. Čtvrtý komplic, který byl známý od „nového majitele“ měl s autem jezdit po Ostravě a přepravit ho i k následnému prodeji.

Kriminalisté rozjeli pátrací akci po odcizeném vozidle a samotné kroky směřovaly do Opavy, kam měl podezřelý muž auto prodat. Nejdříve si měl obstarat dalšího komplice, který měl „zlegalizovat“ prodej auta převařením VIN kódu. Následně si vozidlo „našlo dalšího nového majitele“. Ženu, která vůbec netušila, že se jedná o kradené auto. Při technické prohlídce to odhalili pracovníci stanice a přivolali policisty. Následně vozidlo bylo zajištěné. Vzhledem k tomu, že na vozidle byly použity i díly z jiných vozidel, o jeho navrácení rozhodne soud.

Komisař na začátku března zahájil trestní stíhání a obvinil ženu (22) a muže (36) ze spáchání přečinu krádeže. Ženě navíc bylo rozšířeno trestní stíhání ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Třetímu muži (41), který auto koupil, bylo sděleno obvinění ze spáchání zločinu legalizace výnosů z trestní činnosti. Čtvrtý muž (29) měl zákaz řízení, proto mu bylo komisařem sděleno obvinění ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. I poslední komplic, který měl převařit VIN kód, byl obviněn ze spáchání zločinu legalizace výnosů z trestní činnosti.

V současné době jsou tři muži ve výkonu trestu za předchozí trestnou činnost majetkového charakteru.

Dne 9. dubna 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem