Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - Útěk krokodýla 

Aktuální informace k pátrání po krokodýlovi

Policisté nadále při běžném výkonu služby pátrají po zmizelém krokodýlovi, který chovateli v sobotu 24. července v odpoledních hodinách utekl ze zahrady rodinného domu v Ostravě-Hrabůvce. Jak již bylo při výslechu zjištěno, majitel měl krokodýla čelnatého zakoupit před 4 lety od chovatele z Olomouckého kraje. Stáří zvířete je však 5 let. Z dodaného dokumentu ke krokodýlovi vyplývá, že tento je načipovaný a má Registrační list exempláře ohroženého druhu živočicha. Potvrzení neboli certifikace byla vydána výkonným orgánem Krajským úřadem Olomouckého kraje. Důvod, proč nový majitel však v Ostravě o registu neučinil oznámení, nyní bude předmětem dalšího šetření. Také budeme prověřovat způsob jeho umístění i samotného chovu, ale také proč o útěku krokodýla učinil oznámení až po dvou dnech.

Na pátrání se podílely dvě desítky policistů ve spolupráci s deseti strážníky městské policie. Ihned po přijatém oznámení začali v nejbližším perimetru prohledávat okolí i zahrady okolních domů. Také obcházeli jednotlivé domy a informovali jejich obyvatele o dané situaci a následně je poučili, co mají v případě nálezu krokodýla dělat.

Stále platí upozornění, aby lidé v Ostravě byli obezřetní a v případě nálezu krokodýla se ho sami nepokoušeli odchytit a neprodleně na linku 158 učinili.

V případě, že dojde k odchytu krokodýla, případně získáme jakoukoli zásadní informaci, budeme veřejnost neprodleně informovat.

dne 27. července 2021

por. Bc. Eva Michalíková

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26. července 2021

UPOZORNĚNÍ!!!

Policisté dnes krátce před polednem přijali oznámení o útěku krokodýla Osteolaemus tetraspis.

Dle zjištěných informací krokodýl měl utéct v sobotu 24. července 2021 v odpoledních hodinách ze zahrady chovatele na ulici Závodní v Ostravě. K jeho popisu můžeme uvést, že se jedná o mládě, které je zhruba 1m dlouhé, je mrštné a je schopen ulovit menší psy či kočky. Vzhledem k tomu, že zvíře je už dva dny bez potravy, může být pro veřejnost nebezpečné. Dle konzultace s odborníkem by mohl začít vyhledávat vodní toky, případně se uschovat v listnatém terénu, kde je stín.

Policisté speciální pořádkové jednotky s policisty z obvodního oddělení po zvířeti intenzivně pátrají.

Chtěli bychom apelovat na obyvatele Ostravy, ať jsou obezřetní a v případě, že krokodýla naleznou, aby v žádném případě se sami nesnažili o odchyt a neprodleně volali na linku 158.

Odkazy do noveho okna

krokodýl

krokodýl 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem