Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - „Za dvě minuty strachu měli odcizit věci za více jak 800.000,- Kč“ 

Kriminalisté v minulých dnech objasnili vloupání do dvou prodejen v Ostravě – Hrabůvce a Mariánských Horách. Na konci minulého roku policisté přijali dvě oznámení o násilném vniknutí do prodejen s elektrotechnikou a následným odcizením zboží za více než 800.000,- Kč. Z důvodu vysoké škody se případem začali zabývat kriminalisté z celoměstského útvaru 10. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava.

Na základě zajištěných kamerových záznamů bylo zřejmé, že tyto činy mají na svědomí dvě osoby. Začalo rozsáhlé pátrání jak po pachatelích, tak po odcizeném zboží. Vyhodnocením všech zajištěných důkazních materiálů, kriminalistických stop a operativním šetřením vedly stopy až do sousedního státu. Kriminalisté zjistili, že vloupání do těchto objektů mají mít na svědomí muži (r. 1979, 1988) státní cizí příslušnosti.

Modus operandi byl v obou případech stejný. Spolupachatelé si měli už v sousedním státě z autopůjčovny zapůjčit vozidlo a přijet do Ostravy. Aby zjistili, jak obě prodejny uvnitř vypadají, měli si nejdříve objednat zboží přes internet a poté ho u výdejového pultu vyzvednout. V jednom případě si měli jít zakoupit toustovač a ten u pokladny zaplatit hotově. Měli tak dostatek času, aby zjistili rozložení prodejny. Ještě týž den či noc se měli do prodejny vrátit, ale tentokrát už maskovaní a s nářadím v ruce.

V prvním případě se měli do obchodu v Ostravě – Hrabůvce vloupat přes vstupní dveře a následně z regálů či skleněných vitrín, které měli rozbít, odcizit vše, co jim pod ruce přišlo. Stačila jim minuta k tomu, aby měli plné tašky mobilních telefonů, hodinek, tabletů či sluchátek. Způsobili tak svým jednáním škodu za více jak 230.000,- Kč. Poté stejnými dveřmi z místa měli utéct, nasednout do auta a odjet přes hranice do své země. Zhruba po třech týdnech se opakoval totožný postup, tentokrát ale s větší škodou. V Ostravě v Mariánských Horách se přes výlohu obchodu měli dostat do prodejny a opět během několika vteřin odcizit zboží za více jak 620.000,- Kč. V tomto případě měli odcizit více jak 40 kusů mobilních telefonů různých značek. Poté rychle z místa měli odjet opět přes hranice. Jak bylo vyšetřováním zjištěno, zcizené zboží měli prodat především ve své zemi. Kriminalisté i nadále prování kroky, aby se odcizené zboží dohledalo.

Komisař proti mužům zahájil trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu krádež a poškození cizí věci. V současné době jsou oba muži stíhání vazebně. V prokázání viny hrozí mužum až pětileté vězení. Není vyloučeno, že stejným způsobem se mohli muži dopouštět obdobné trestné činnosti napříč celou republikou.

dne 13. dubna 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem