Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - Jeden měl krást, druhý hlídat… 

Téměř dva měsíce unikali spravedlnosti, nakonec je odhalily zajištěné stopy a vyhodnocené kamerové záznamy. Operativní činností i místní znalostí kriminalisté nakonec ztotožnili možné pachatele, kteří se po vzájemné domluvě dopouštěli trestných činů majetkového charakteru napříč centrem Ostravy. Z výpovědí obou mužů vyplynulo, že se měli v šesti případech domluvit, vše naplánovat a poté konat. Scénář byl vždy stejný. Starší muž hlídal okolí, aby se jeho komplic mohl věnovat krádežím.

Jeden z prvních společných případů je krádež zboží v lékárně, která sídlí v nákupním centru v Ostravě. Starší muž měl stínit svým tělem a krýt kamaráda, který bez povšimnutí vniknul do skleněné vitríny, ze které měl brát vystavenou kosmetiku za více jak 8.000,- Kč. Poté oba z místa nepozorovaně odešli. To však není jediný skutek, který muže spojuje. Například se měli vloupat do restaurace, trafiky, ale také do herny. Starší muž vždy hlídal okolí a mladší mezi tím prohledával zázemí objektů. Brát měl vše, co našel, například peníze, cigarety, telefon, ale i tablet. V herně měl dokonce ze zdi vytrhnout dva trezory, přičemž odcizit se mu zřejmě kvůli rozměrům podařil jen jeden z nich. Podle výslechu poškozené firmy v trezoru bylo uloženo 27.000,- Kč. A v neposlední řadě má dvojice mužů na svědomí vloupání do prodejny bezlepkových potravin. Způsob byl úplně stejný, jako v předchozích případech. Starší z mužů hlídal a jeho komplic násilně vnikl do prodejny. Z té měl odcizit přenosný trezor, ve kterém byla finanční hotovost přes 85.000,- Kč. Celkem svým společným jednáním způsobili škodu za více jak 150.000,- Kč.

Kriminalistům se dále podařilo odhalit i čtyři případy, kterých se měl mladší z mužů dopustit sám. Jeden z případů je například vloupání do stánku s rychlým občerstvením v centru Ostravy. Po násilném vytlačením okna vnikl do prodejny, kde měl prohledat pokladnu, která byla však prázdná. Proto z místa činu utekl bez lupu (viz. video). Větší „štěstí“ měl o dva dny později. Opět násilně vnikl do prodejny potravin, kde měl odcizit dvě plastové přepravky a cigarety v hodnotě 35.000,- Kč.

Komisař 1. oddělení obecné kriminality v Ostravě v těchto dnech zahájil trestní stíhání dvou mužů (41, 47 let) a obvinil je ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. V případě prokázání viny hrozí mužům až pětileté vězení. Ke krádežím se oba muži doznali, s kriminalisty spolupracovali a při výslechu uvedli, že si peníze měli rozdělit a použít každý pro svou potřebu.

dne 26. října 2021

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

1 Vloupání do restaurace_1

1 Vloupání do restaurace_1 

Detailní náhled

2 Vloupání do restaurace_2

2 Vloupání do restaurace_2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem