Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - „Odhalením pachatele však činnost policistů nekončí“ 

To že policisté objasní trestné činy různého charakteru je pro veřejnost všeobecně známé, ale je pravdou, že tímto naše práce nekončí. V řadách našich oddělení jsou také specialisté, kteří se zabývají právě pátráním po věcech, které pochází z trestné činnosti. I když je případ odhalen a pachatel dopaden či odsouzen, nadále pokračujeme v naši práci a po odcizených věcech stále pátráme. Kriminalisté provádí různé operativní činnosti či kontroly například zastaváren, aby odcizené věci nalezli a případně se mohly vrátit zpět do rukou poškozených. Mnozí lidé si však neuvědomují, že když vědomě nabydou věc, která pochází z trestné činnosti a dále ji zpeněží, tak i oni se stávají pachatelem a dopouští se tak trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

Jeden takový poznatek pomohl k nalezení mobilního telefonu, který bude v příštích dnech vrácen do rukou původního majitele. Ke krádeži došlo na začátku roku 2020 na Frýdeckomístecku. Pachatel byl sice dopaden, obviněn a následně odsouzen, ale mobilní telefon nalezen nebyl. Údajně ho měl prodat neznámé osobě, což se následně potvrdilo. Muž, který mobilní telefon zakoupil, však netušil, že byl kradený a zastavil do zastavárny. Z této si ho po nějaké době opět vyzvedl a měl užívat. Až od policistů se dozvěděl, že byl telefon kradený. Sice se hájil, že telefon už nemá, ale přesto, jak již bylo později zjištěno, měl ho opět dát do zástavy do zastavárny. Tentokrát už to však bylo s vědomím, že se jedná o mobilní telefon, který pochází z trestné činnosti. Netrvalo dlouho, kdy již podezřelý muž se ocitl na půdě policie, kde se podrobil výslechům kriminalistů. Nakonec se ke svému jednání přiznal, vyjádřil svou lítost a telefon kriminalistům vydal.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostravy ve zkráceném přípravném řízení sdělil 63letému muži podezření ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti. V případě odsouzení hrozí muži až čtyřleté vězení.

dne 23. červnece 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem