Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další podvedená při investování

Táborsko – Podvodů přes internet stále přibývá. 

Vidina snadného a rychlého zbohatnutí nahrává podvodníkům, kteří své oběti lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů a investování na tuzemských i zahraničních trzích.

Táborští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli internetového podvodu. Žena z Táborska se rozhodla zkusit štěstí na internetu a zúročit své úspory. Zaujala jí reklama nabízející možnost investovat v oblasti obchodování s energiemi. Tím, že na nabídku reagovala a vyplnila vstupní formulář, se rozjel kolotoč telefonátů, kde dostala instrukce, co musí udělat, aby mohla investovat. Falešný bankéř jí přesvědčil, aby si do svého mobilního telefonu nainstalovala aplikaci TeamViewer QuickSupport, která umožnila podvodníkovi přístup do jejího telefonu a do jejího internetového bankovnictví. Poškozená dobrovolně poskytla své osobní údaje, včetně scanu svého občanského průkazu, informací k platební kartě a bankovnímu účtu. Následně pachatel poškozenou přiměl k přihlášení do jejího internetového bankovnictví, kde si s jejím souhlasem zřídil půjčku. Následně byla opakovaně vyzvána, aby potvrdila transakci k převodu peněz z jejího účtu, což učinila. Způsobená škoda přesáhla 900 tisíc.

Policisté stále apelují na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bez přemýšlení!

Považujeme za důležité připomenout několik preventivních rad.

·nikomu nesdělujte své osobní údaje

·nezasílejte ofocené osobní doklady

·nesdělujte tištěné informace z platební karty

·neinstalujte si, na žádost někoho jiného, do svého zařízení žádnou aplikaci pro vzdálený přístup

·nesdělujte kód, kterým by kdokoliv vzdáleně přistupoval k vašemu počítači

·pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví

·nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,

·cizí osobě neautorizujte platbu

·v počítači mějte nainstalovaný antivirový program

·v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby.

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav.

Zálohujte si veškerou komunikaci a následně jí předložte policistům.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

14. dubna 2023

vytisknout  e-mailem