Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Nereagujte na žádosti typu přepošli mi SMS, pošli mi číslo svého účtu … 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Frýdku - Místku se v posledních dnech zabývají případy podvodného zneužití identity a vylákání finančních prostředků.

Desítky osob se mohou stát oběťmi podvodníků díky své důvěře, nepozornosti či naivitě. Postup možného pachatele je téměř vždy stejný. Nejdříve získá identitu PŘES SOCIÁLNÍ ÚČET a poté už jen zkouší, kdo mu z oslovených „přátel“ odpoví.

Přišla Vám zdánlivě nevinná zpráva přes sociální síť od osoby, kterou máte ve svých přátelích, ve které Vás tato osoba žádá o Vaše telefonní číslo a následně o přeposlání SMS? S největší pravděpodobností se Váš kamarád stal obětí podvodníka, který získal kontrolu nad jeho účtem na sociální síti. Pokud žádostem vyhovíte, můžete se stát jeho další obětí. SMS zprávy obsahují kódy, díky kterým získá pachatel přístup k Vašemu účtu na sociální síti, a tedy Vaši identitu, kterou využije k oslovení dalších potencionálních obětí s úmyslem vylákat finanční prostředky prostřednictvím mobilního operátora, nebo  platební karty.

Jednou z obětí je žena (r. 1979) z Frýdeckomístecka. Tu na konci července 2020 oslovil neznámý pachatel z účtu jejího kamaráda, k němuž podvodně získal přístup. Pod záminkou registrace do soutěže ji požádal o její telefonní číslo, číslo bankovního účtu a fotografii její platební karty. Tyto mu žena zaslala, stejně jako mu následně přeposlala veškeré SMS zprávy s autorizačními kódy doručené na její mobilní telefon. Během okamžiku tak přišla o přístup ke svému účtu na sociální síti a téměř o 5.000,- Kč, které jí byly odčerpány z bankovního účtu prostřednictvím platební karty.

Podobných případů poslední dobou přibývá, proto než budete reagovat na podobnou žádost, ověřte si, zda účet Vašeho „přítele“ nebyl napaden a důkladně zvažte, zda a co přepošlete. Kdo z kamarádů potřebuje kód k Vašemu účtu či mobilnímu telefonu?? Na to existuje jediná odpověď. PODVODNÍK.

por. Bc. Eva Michalíková

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 16. května 2020

vytisknout  e-mailem