Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - 15 vloupání do rodinných domů a chat převážně na Frýdeckomístecku mají na svědomí tři muži – hudebníci to nebyli 

Pachatelé si ke svým krádežím vybírali jak rodinné domy, tak rekreační objekty, mezi vykradenými objekty byly i starší dlouhodobě neobývané domy.

Tuto trestnou činnost muži ve věku 26, 28 a 39 let prováděli od února letošního roku do tohoto září především v obcích na Frýdeckomístecku.

V jednom případě pro lup zavítali také do Frenštátu pod Radhoštěm, poškozený si zřejmě řekl, že pachatel musí být hudebník, nebo minimálně zakládá kapelu. Z rodinného domu mu totiž zmizelo hned několik hudebních nástrojů. Pachatelé si s sebou odnesli housle, ukulele, elektrickou kytaru, zobcovou flétnu, foukací harmoniky a malý bubínek, svůj lup završili tištěnými notami.      

Kriminalisté na základě výpovědí poškozených lidí zjistili, že muži z domů brali opravdu vše, co je v tu chvíli napadlo. Brali jak drobné předměty, nádobí, ubrusy, sochy a sousoší, obrazy, nářadí, krouhač zelí, kožešiny z vlka, lustr, mlýnky na kávu i maso, soukromou korespondenci, odcizili například starý pletací stoj. Z jedné rekreační chaty si odnesli i starou historickou pračku. Jedna z poškozených žen dokonce uvedla, že ji bylo mimo jiné odcizeno více jak 30 kusů nejznámějších módních panenek.

Podezřelí ve výpovědi k jednomu ze svých mnoha skutků uvedli, že na jaře tohoto roku u jednoho  rodinného domu spatřili opřené lyže a lyžařské boty. Jeden pár lyží s botami odcizili a následně ukryli v lese. Bohužel jak sami uvedli i přes usilovné hledání je už v lese nenašli.

Ve třech případech se do domů vloupali opakovaně.

Krádežemi způsobili škodu kolem 200.000,-kč, jak bylo ale frýdeckomísteckými kriminalisty zjištěno, za svůj lup po částečném rozprodání náhodným osobám obdržel každý jen zhruba 15.000,-Kč.

Cestu ke svým majitelům si našlo jen velmi málo předmětů, bylo to například 9 panenek, pletací stroj, svícny a soukromá korespondence.

Nejstarší z pachatelů měl v měsíci září navíc odcizit ze tří obchodů zboží za více jak 4.000,-Kč. Jednalo se o prodejnu potravin, prodejnu s domácími potřebami a nářadím a elektronikou.

Obvinění muži s trestní minulostí za své skutky mohou obdržet až pětileté tresty odnětí svobody.

nprap. Karolína Bělunková
2. prosince 2020

vytisknout  e-mailem