Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - Bitcoiny jsou v dnešní době na vzestupu - při obchodování buďte opatrní 

Tuto měnu chtějí nakupovat i lidé, kteří nemají o této problematice mnoho informací, proto k jejich nákupu využívají pomoc různých neověřených společností a osob, které si vyhlédnou například z inzerátů na internetu.

Pro podvodníky získání přístupů a informací k osobním účtům těchto lidí je značně usnadněno jejich touhou a jasným cílem tuto měnu nakoupit. Přes telefonickou komunikaci poškození poskytnou veškeré požadované informace, a to nejen čísla k bankovním účtům, ale dokonce zpřístupní svůj soukromý počítač vzdáleným přístupem. Pachatelé tak mají přístup k veškerým informacím v osobních počítačích.

Tyto případy evidujeme také na Frýdeckomístecku. Jeden z poškozených zareagoval na inzerát společnosti, která nabízela pomoc při koupi kryptoměn. S pracovníkem oslovené společnosti se telefonicky domluvili na zřízení účtu, potřebného pro samotné obchodování. Od této doby poškozený udělal vše, co po něm bylo požadováno. Nejen, že zpřístupnil svůj osobní počítač, poskytl také číslo své platební karty. Dokonce převodem ze svého účtu zaplatil požadovanou částku 200 euro. Po poškozeném požadovali ofocený občanský průkaz a jakoukoliv uhrazenou fakturu na jeho jméno. I toto poškozený a důvěřivý důchodce poskytl. Potřebné doklady si dokonce z počítače sami stáhli, a to díky vzdálenému přístupu. V tomto případě bylo z účtu poškozeného odčerpáno skoro 160.000,-Kč.

Stejným způsobem přišel o své úspory také druhý podvedený senior, tomu oslovená společnost po získání veškerých osobních údajů odčerpala z jeho účtů více jak 400.000,-Kč.

Frýdeckomístečtí policisté se nyní těmito případy intenzivně zabývají, shromažďují veškeré informace týkající se zjištění a ustanovení pachatele těchto skutků.

V minulém týdnu o jiném způsobu podvodného jednání při obchodování s bitcoiny na Karvinsku informovala kolegyně por. Mgr. Zlatuše Viačková, ta v článku mimo jiné připojila také nejdůležitější informace, kterými by se měli všichni, kteří chtějí takto obchodovat řídit.

Odkaz na článek zde: https://www.policie.cz/clanek/podvody-s-virtualni-menou.aspx

Dne 7.10.2021
nprap. Bc. Karolína Bělunková

vytisknout  e-mailem