Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - Nález munice pocházející z období 2. světové války na Třinecku 

V neděli 23. června 2019 bylo na bezplatnou tísňovou linku 158 přijato oznámení od jednačtyřicetiletého muže z Třince. Ten oznámil, že na ulici Kaštanová v Třinci v lesním prostoru nalezl 3 ks starých beden. Po otevření jedné z nich uviděl předměty připomínající ruční granát, plastelínu a drátky. Místo nálezu zajistili přivolaní místně příslušní policisté z obvodního oddělení Třinec až do příjezdu policejního specialisty z Pyrotechnické skupiny ve Frýdku-Místku. Ten po ohledání místa sdělil, že se jedná o tzv. záškodnickou bednu z 2. světové války s obsahem starých časem poznamenaných granátů, rozbušek, plastické trhaviny či dýmovnice. Část materiálu se policejnímu pyrotechnikovi podařilo bezpečně roztřídit a zajistit, došlo k převozu na bezpečné místo. Následující den ve vhodné terénní roklině samotného nálezu druho-válečného materiálu došlo k jeho odbornému zneškodnění. Vše proběhlo za přijetí bezpečnostního opatření tak, aby nedošlo ke zranění osob či ke škodě na majetku. Do této akce byly zapojeny složky IZS a všechna rizika byla eliminována.

Tímto bychom chtěli apelovat na širokou veřejnost, aby v případě nálezu jakéhokoliv podezřelého předmětu, který vypadá jako munice, s tímto v žádném případě nemanipulovali, nepřenášeli či jej nezkoumali. Jakékoliv neodborné nakládání, brání do rukou či kopání do tohoto předmětu se lidé vystavují nebezpečí zranění případně i úmrtí a také bezprostředního ohrožení svého okolí. 

Tento nález by měl být neprodleně oznámen na bezplatnou tísňovou linku Policie České republiky 158 s přesným určením místa výskytu daného předmětu. 

por. Bc. Eva Michalíková
oddělení tisku a prevence
územní odbor Frýdek-Místek
25. června 2019

vytisknout  e-mailem