Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Nalezenou peněženku odevzdal na policii, peníze si ale ponechal 

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 2 v minulých dnech řešili neobvyklý případ, který je v duchu „příležitost dělá zloděje“. V odpoledních hodinách na služebnu přišel muž, který odevzdal peněženku včetně dokladů a finanční částky kolem 500 korun a 1 eura, kterou nalezl u benzínové čerpací stanice v Ostravě-Porubě. Jen několik minut poté, co muž odešel, přišel na služebnu jiný muž, který nahlásil ztrátu peněženky, ve které byly jak osobní doklady, tak větší finanční částka, kolem 3.000 korun a 375 eur. Podle dokladů bylo zjištěno, že právě on byl majitelem nalezené peněženky, kterou 27letý muž v „dobré víře“ odevzdal.

Muži zákona se případem začali ihned zabývat, zajistili kamerové záznamy, ze kterých byl patrný možný pachatel. Jak bylo zjištěno, muž, který „odevzdal“ nalezenou peněženku, byl i s největší pravděpodobností podezřelou osobou. V peněžence totiž chyběla vyšší finanční hotovost. Policisté telefonicky kontaktovali nálezce, aby se na policejní oddělení dostavil ještě jednou. Při výslechu policistům uvedl, že nejprve chtěl peněženku odevzdat osobě, která ji mohla ztratit, ale nakonec z místa autem odjel. Do několika minut ji sice šel odevzdat na služebnu, ale před tím z peněženky vybral téměř všechny bankovky. Dále sdělil, že svého jednání lituje a po celou dobu měl špatné svědomí. Všechny peníze nakonec policistům odevzdal.

Ve zkráceném přípravném řízení bylo muži sděleno podezření ze spáchání přečinu krádež. V případě odsouzení mu může hrozit až dvouleté vězení. Muž je dosud netrestaný.

Znovu připomínáme, že každá věc někomu patří a má svého majitele. Proto upozorňujeme, že ponechání si nalezené věci je protiprávní a dle hodnoty věci může být i trestným činem. Nálezce je povinen nalezenou věc vrátit majiteli, případně odevzdat podle místa nálezu např. na benzínové čerpací stanici, obecnímu úřadu nebo policii.

30. listopadu 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem