Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Instinkt a pohotová reakce zaměstnankyně z cukrárny dopomohla odhalit pachatele vloupání 

Nejdříve měl odcizit poukázky a poté s nimi v cukrárně sám platit

Policisté z Ostravy-Vítkovic přijali v první polovině června 2023 oznámení od zaměstnankyně cukrárny, která uvedla, že v prodejně je mladý muž, který během rána opakovaně šel nakoupit pochutiny a platil jejich poukázkami. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby dále nesdělila, že v noci došlo v provozovně cukrárny ke krádeži právě poukázek v několika tisícové hodnotě. Během okamžiku se na místo dostavili uniformovaní policisté, kteří začali situaci řešit. V prodejně se nacházel mladý muž, který strážcům zákona sdělil, že poukázky měl dostat. Vzhledem k tomu, že bylo podezření, že by se mohlo jednat právě o poukázky pocházející z trestné činnosti, muž byl převezen k dalším úkonům na policii.

20letého mladíka si převzali do svých rukou kriminalisté, kterým se ke krádeži poukázek doznal. Ke svému jednání uvedl, že přelezl plot do areálu firmy s úmyslem odcizit měď. Jeho plány se však změnily ve chvíli, když viděl otevřené dveře do budovy. Zřejmě využil chvilky nepřítomnosti personálu a z regálu měl odcizit neurčité množství poukázek, kterými následující den měl v cukrárně platit. Také se doznal k dalším protiprávním jednáním, kterých se měl během měsíců květen a červen dopustit. Například měl odcizit robotickou sekačku z pozemku firmy, kterou si při útěku ukryl. To zřejmě nečekal, že strážníci Městské policie Ostrava ji při hlídkové činnosti najdou dříve, než se pro ni vrátí. Dále měl odcizit z půdy rodinného domu tři šavle, odznaky a další věci, které se dali zpeněžit. V neposlední řadě měl v Polance nad Odrou odcizit jízdní kolo, které poškozená zaparkovala do stojanu, uzamkla ho lankovým zámkem a šla si do místního obchodu nakoupit (tisková zpráva ze dne 7. června 2023).

Komisař 10. oddělení obecné kriminality zahájil trestní stíhání proti 20letému muži a obvinil ho ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Celkem mu bylo prokázáno šest skutků a škoda byla vyčíslena na téměř 80.000 korun. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a ke svému jednání se doznal. V současné době je stíhán vazebně. V případě odsouzení mu hrozí až pětiletý pobyt ve vězení

Doporučení: Policisté majitelům provozoven doporučují, aby objekty řádně proti vloupání zabezpečili, ať již složitějšími zamykacími systémy, ochrannými mřížemi nebo například uzamykatelnými okenicemi. Také jsou případy, kdy k vloupání dochází i za provozu. Proto opět radíme, buďte obezřetní a nedávejte lapkám příležitost.

dne 28. července 2023

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem