Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Znásilnění a jejich pokusy má mít na svědomí mladý bezúhonný muž… 

Díky perfektní spolupráci s oznamovatelkami, které neznámého pachatele shodně popsaly a také rychlé reakci kynologa, došlo k zadržení pachatele jen několik minut po činu.

Operační důstojník 19. prosince 2022 ve večerních hodinách postupně přijal hned tři oznámení od žen, které sdělily, že byly napadeny neznámým pachatelem. Místa samotných útoků nebyla daleko od sebe. Jednalo se o Ostravu Dubinu a Hrabůvku. Modus operandi byl velice podobný. Muž k ženám přistoupil zezadu, uchopil je, rukou přikryl obličej a poté je povalil na záda. V prvním případě se neznámý pachatel násilně zmocnil kabelky, v dalším případě poškozenou osahával na intimních partiích a ve třetím případě ženu povalil na záda, zalehl ji a snažil se ji znemožnit pohyb. Všechny ženy se naštěstí tomuto jednání ubránily a dokonce jedna z nich muže kousla do ruky, až mu z ní tekla krev. Poté pachatel vždy z místa utekl.

Uniformovaní policisté a také psovod se svým čtyřnohým parťákem byli do několika minut na místě a propátrávali okolí. Krátce na to přišla od operačního důstojníka další relace o napadení další ženy. Během přesunu na místo si kynolog všiml muže, který šel po ulici a dle popisu odpovídal možnému pachateli. Proto ihned přivolal kolegy, muže zastavil a vyzval k prokázání totožnosti. Při jeho kontrole vyšlo najevo, že muž má zakrvácenou ruku. I přes vymyšlenou legendu o pádu na zem, došlo k jeho zadržení a putoval do rukou kriminalistů.

Kriminalisté z Ostravy Hrabůvky 28letému muži nad rámec třech zmíněných případů prokázali další skutky, kterých se měl dopustit. U výslechu se muž z Novojičínska ke svému jednání doznal. Uvedl, že již v březnu 2022 a v prosinci 2022 měl opakovaně do Ostravy přijet z důvodu větší anonymity. Měl si vyhlédnout ženy, které následně pronásledoval a v nečekaný moment k nim přistoupil zezadu a dal jim ruku na ústa. Poté je měl buď osahávat, nebo se zmocnit jejich věcí. Komisař muže obvinil ze spáchání 9 trestných činů loupeže, znásilnění, krádeže a omezování osobní svobody. V případě prokázání viny hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na 10 let. Muž je stíhán vazebně.

2. ledna 2023

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem