Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Bankovní úřednice zřejmě zabránila dalšímu zneužití peněz seniorky 

Jedna z bank v Ostravě v polovině února letošního roku upozornila policii na možné protiprávní jednání a zneužití jejich klientky neznámým pachatelem. Vše začalo tak, že 76letá žena přišla do banky a zažádala o úvěr ve výši 20 000 korun. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže seniorka sdělila zaměstnankyni banky, že peníze nemá pro sebe, ale pro dobré známé. Ta už v tu chvíli pojala podezření, zda by se nemohla stát obětí možného podvodného jednání. Během sjednávání půjčky jí údajní „dobří známí“ měli volat. Pohotová zaměstnankyně banky si také všimla, že v poslední době seniorka uskutečnila z běžného účtu výběry financí v takové výši, že jí za měsíc únor nezbyly prostředky na inkaso a další běžné výdaje. Na to ji seniorka uvedla, že peníze opakovaně vybrala a předala mužům, kteří je potřebují. Návštěva v bance byla ukončena neschválením úvěru a dále doporučením, aby se obrátila na policii, kdy toto však žena odmítla.

Případem se ihned začali zabývat kriminalisté z Ostravy-Mariánských Hor. Po samotném výslechu od seniorky zjistili, že měla být zřejmě na začátku roku oslovena dvěma muži před supermarketem. Hned si získali její důvěru, měli jí oslovit „babičko“ a začít si s ní povídat. Nakonec ji požádali o peníze. Žena jim s důvěrou finance půjčila a dokonce si vyměnili telefonní čísla. Během měsíce ji opakovaně měli telefonicky kontaktovat, povídat si s ní i po telefonu a poté si domluvit schůzky. Měli se potkávat buď v restauraci či někde venku. Vystupovali údajně pod jmény Láďa a Viktor a opakovaně si měli říkat o peníze. Při jedné ze schůzek mužům řekla, že již peníze nemá, ale má doma zlato. Domluvili se tedy, že jim ho také půjčí. A scénář byl opět stejný. Zlato si měli vzít s tím, že jí ho opět během několika dnů vrátí. Při další schůzce jí měli navrhnout, aby si vzala úvěr a peníze jim zapůjčila. Žena opět souhlasila. Jak sama poškozená uvedla, věřila, že všechny peníze i zlato jí muži vrátí. Po celou dobu se žena o svých „nových známých“ nikomu nesvěřila.

Kriminalisté na základě operativní práce, získaných a následně řádně vyhodnocených informací a kamerových záznamů, vytipovali dvě možné podezřelé osoby. Jednalo se o 35letého a 46letého muže z Ostravy, oba již s bohatou trestní minulostí. Kriminalistům se také podařila část zlata, které měla žena mužům zapůjčit, zajistit v zastavárnách. Oba dnes již obvinění muži své jednání doznali, kdy uvedli, že peníze měli pro potřebu rodiny a chtěli je seniorce vrátit. Komisař 5. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil proti mužům trestní stíhání a obvinil je z přečinu podvod. Také podal podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Oba obvinění využili důvěřivosti seniorky a pod falešnými záminkami z ní opakovaně vylákali finanční hotovost či zlato. Celkově ji měli způsobit škodu okolo 55 000 korun. V případě odsouzení jim hrozí pobyt za mřížemi až na dva roky.

Na základě získaných indicií kriminalisté také pracují s možnou verzí, že nemusí být poškozenou pouze uvedená 76letá žena. Proto se prostřednictvím médií obracíme na veřejnost, zda jste měli podobnou zkušenost právě s muži z fotografií, abyste to oznámili na tísňovou linku 158, případně se dostavili na nejbližší policejní služebnu.

Chtěli bychom připomenout starším či osamělým lidem, buďte při seznámení s novými lidmi více obezřetní, svěřte se svým přátelům či rodině, že jste jimi byli osloveni a požádáni o půjčení peněz. Můžete tímto předejít velkým problémům a především tak můžete zachránit své úspory.

Velké poděkování patří ženě v bance, která byla obezřetná a nebyla jí lhostejná seniorka, která žádala o půjčku. Díky pohotové reakci zabránila větší finanční újmě.

por. Bc. Eva Michalíková

31. března 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem