Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Ani vteřinu nezaváhali a šli zachránit do zadýmeného domu lidi volající o pomoc 

Na konec této noční směny policisté z Ostravy-Přívozu zřejmě nezapomenou.

V sobotu 18. února 2023 krátce před šestou hodinou ranní byli policisté z hlídkové služby obvodního oddělení Ostrava-Přívoz vysláni k požáru rodinného domu na ulici Vítězná v Moravské Ostravě. Jakmile přijeli na místo, zpozorovali na balkóně osobu volající o pomoc. Z prostor domu vycházel přes balkón jasně viditelný kouř. Dvoučlenná policejní hlídka nezaváhala ani vteřinu a do domu vběhla. Už na chodbě, kde přes silný dým nešlo vidět téměř ani na 50 cm, volali na spící obyvatele domu, aby okamžitě opustili tyto prostory. Postupně vcházeli do místností a vyváděli je ven. Následně se policisté dozvěděli, že se v prvním patře nachází dvě imobilní osoby. I přes silný kouř policistka se svým kolegou vyšla po schodech do patra, kde však byly zamčené dveře. Žena v uniformě na nic nečekala a okamžitě dveře vyrazila. Jakmile se tyto otevřely, vyšel silný dým. V danou dobu se na místo dostavili také hasiči, kteří si celou situaci převzali.

Ze zadýmeného domu bylo nutno evakuovat celkem devět osob. Na místě si tyto převzali záchranáři, kteří jim poskytli zdravotnickou péči. Do rukou lékařů se také musela svěřit naše policistka, která se v domě nadýchala zplodin hoření. Nikdo z osob nebyl ohrožen na životě.

Jak se následně ukázalo, ve sklepních prostorách v zásobníku kotle na tuhá paliva, mělo dojít ke vznícení uhlí, čímž došlo k zadýmení dvoupatrového domu. Sice v bytových jednotkách byly instalované hlásiče požáru, ale tyto měly vybité baterie.

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Přívoz v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

dne 24. února 2023

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem