Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Desítky „vařičů“ za rok 2022 za mřížemi… 

Zhodnocení roku 2022 z pohledu TOXI na území města Ostravy…

Kriminalisté 11. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava, specializující se na boj s drogovou kriminalitou, opět potvrdili svou činností svou kvalitu. Nepřetržitě a s plným nasazením pracují na tom, aby odhalili, zadrželi, obvinili a pomohli dostat před soud co nejvíce drogových výrobců či dealerů a tím citelně zasáhli do drogové distributorské sítě. O tom také vypovídají výsledky za loňský rok.

Na území města Ostravy bylo spácháno v loňském roce 118 tzv. drogových trestných činů. Uvedeného jednání se dopustilo 99 pachatelů, z toho 63 recidivistů. Mimo jiné byly odhaleny také 3 pěstírny konopí a 17 tzv. varen metamfetaminu. Podařilo se mimo jiné zajistit okolo 0,6 kg metamfetaminu, prekurzory a metamfetamin v různé fázi výrobního procesu, ze kterého by bylo možno vyrobit zhruba 8 kg metamfetaminu v hodnotě převyšující 7 miliónů korun. Dále 600 tablet extází a zhruba 8 kg marihuany.

Je pravdou, že i lidé jsou více všímaví ke svému okolí a to především od doby exploze a následného požáru varny metamfetaminu při jeho výrobě v únoru 2021 v Ostravě-Hrabůvce. Své poznatky o možné výrobě drog oznamují také na linku 158. Těmto lidem patří od nás poděkování.

Dvě z posledních realizací v loňském roce:

Na základě operativního rozpracování a získaných poznatků v prosinci 2022 kriminalisté zabránili další nelegální výrobě drog hned ve dvou případech.

V prvním případě kriminalisté po předchozím souhlasu státního zástupce s kolegy ze speciální pořádkové jednotky nenásilně vstoupili do rodinného domu v Markvartovicích, kde měli dva muži ve věku 26 a 27 let nelegálně vyrábět metamfetamin. Následovaly dvě domovní prohlídky, první v místě zadržení a druhá v místě bydliště jednoho z mužů v Ostravě-Petřkovicích. Při těchto bylo mimo jiné zajištěno 170 g směsi psychotropní látky pervitin ve fázi výroby, kompletní laboratoř, prekurzory chemikálie a pomocné látky na nelegální výrobu metamfetaminu. Kriminalistům se podařilo prokázat, že od června 2022 do svého zadržení, tedy do 6. prosince 2022 měli neoprávněně vyrobit 300 g metamfetaminu v prodejní hodnotě okolo 300.000 korun a takto vyrobený pervitin z části měli užít pro svou vlastní potřebu a část poskytli dalším osobám. Komisař obvinil oba muže ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Mladší z mužů je stíhán vazebně a v případě odsouzení mu hrozí až 10 let vězení. O rok staršímu muži hrozí až 5 let vězení a je stíhán na svobodě. Oba obvinění s kriminalisty spolupracovali a ke svému jednání se doznali.

Jen týden po této realizaci se kriminalisté 11. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava opět aktivně činili a přímo při nelegální výrobě drog zadrželi skupinu podezřelých osob. V Ostravě-Svinově v chatové oblasti po násilném vstupu ve spolupráci se zásahovou jednotkou byli zadrženi tři muži ve věku 58, 43 a 41 let. V souvislosti s případem byla dodatečně zadržena také 37letá žena v místě bydliště nejstaršího z obviněných mužů. Opět byly provedeny domovní prohlídky, při kterých bylo zajištěno 100 g směsi psychotropní látky pervitin ve fázi výroby, kompletní laboratoř, prekurzory chemikálie a pomocné látky na nelegální výrobu metamfetaminu, ale také nelegálně držená střelná zbraň. Obvinění od srpna roku 2022 do doby zadržení, tedy dne 13. prosince 2022, nejméně v 15 případech za pomoci různých chemikálií tvořící provizorní zařízení určené k nedovolené výrobě psychotropní látky pervitin a za pomoci aktuálně nejčastěji zneužívaného léčiva s názvem Efedrina Arena, měli neoprávněně vyrobit minimálně 500 g metamfetaminu v hodnotě zhruba 500.000 korun. Stejně tak jako v předchozím případě, pervitin měli jak pro svou potřebu, tak část poskytli dalším osobám. Komisař obvinil tři muže ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Nejstarší z mužů je stíhán vazebně a v případě odsouzení mu hrozí až 10 let vězení. Spolupachatelé jsou stíháni na svobodě a v případě odsouzení jim hrozí až 5 let vězení. Obvinění se ke svému jednání doznali a s kriminalisty spolupracovali

V současné době jsou oba případy stále ve stádiu vyšetřování a kriminalisté nadále na těchto pracují.

por. Bc. Eva Michalíková

Ostrava 2. března 2023

vytisknout  e-mailem