Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Měl odcizit sdílené elektrokoloběžky, poté je předělávat a následně je chtěl dál prodávat 

O další profesionální práci jsme se mohli přesvědčit jak u uniformovaných policistů, tak kriminalistů z Ostravy Poruby.

Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 1 měli ve svém hledáčku 35letého muže, o kterém už z minulosti věděli, že jeho slabinou jsou krádeže jízdních kol a elektrokoloběžek. Věděli, že je muž na pohybu a nemá žádné bydliště. Operativním šetřením a získanými poznatky zjistili, že měl pobývat na několika místech, ve většině případů se jednalo o různé sklepy v domech či dokonce v bunkrech. V minulých dnech uniformovaní policisté prováděli kontroly právě těchto nebytových prostor, kde zadrželi muže, na kterého už měli spadeno. S počátku sice s policisty nespolupracoval a nechtěl otevřít, ale nakonec muže zákona do svého „bunkru“ pustil. Ve sklepě, kde neoprávněně „bydlel“ měl několik sdílených elektrokoloběžek a jízdní kolo. Po jeho zadržení putoval přímo do rukou porubských kriminalistů.

Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání 35letého muže pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval a doznal se celkem k 20 skutkům. Jak u výslechu uvedl, v několika případech měl násilně vniknout do různých sklepních prostor a odcizit jízdní kola, které následně prodal náhodným lidem. Dle výpovědi se však ukázalo, že dvě odcizená jízdní kola měly být i obviněnému odcizené dříve, než je sám stačil prodat. Dále kriminalistům přiznal, že ve dvanácti případech měl na různých místech v Ostravě po předchozí demontáži GPS modulu odcizit sdílené elektrokoloběžky. Ty následně ve svém úkrytu předělával tak, že si sestrojil vlastní modul, který měnil za GPS moduly z koloběžek. Následně je měl například různě polepovat a natírat jinou barvou. Díky rychlému zásahu policistů se mu však elektrokoloběžky nepodařily prodat. Policisté celkem zajistili dvanáct koloběžek a deset jízdních kol. Zajištěné věci budou postupně vráceny zpět do rukou majitelů.

Vzhledem k tomu, že obviněný muž má v těchto dnech nástup do výkonu trestu za předchozí majetkovou trestnou činnost, policisté vedou trestní stíhání na svobodě. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky za mřížemi. Kriminalisté nadále prověřují další možné protiprávní jednání obviněného muže, kdy víme, že měl neoprávněně pobývat na místech nebytových prostor a neoprávněně spotřebovat elektrickou energii, čím způsobil dosud nevyčíslenou škodu právnické osobě.

Doporučení: Mějte zabezpečené sklepy zámkem, kontrolujte je pravidelně a buďte všímaví ke svému okolí a pohybu neznámých osob v domě.

dne 4. listopadu 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

1 Foto_2

1 Foto_2 

Detailní náhled

2 Foto_3

2 Foto_3 

Detailní náhled

3 Foto_4

3 Foto_4 

Detailní náhled

4 Foto_5

4 Foto_5 

Detailní náhled

5 Foto_6

5 Foto_6 

Detailní náhled

6 Foto_7

6 Foto_7 

Detailní náhled

7 Foto_8

7 Foto_8 

Detailní náhled

8 Foto_9

8 Foto_9 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem