Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Kriminalisté z Přívozu v minulých dnech objasnili loupežná přepadení a krádeže na osobách na několika místech v Ostravě. 

K samotnému odhalení k osobě neznámého pachatele několika skutků krádeží i loupežných přepadení přispěla jak osobní znalost kriminalistů, tak záznamy městského kamerového systému a kamery z MHD. Samotné činy však nebyly spáchány pod kamerami. V jednom případě se dokonce podezřelý před samotnou krádeží maskoval mikinou a kapucí tak, aby nešlo vidět do obličeje. To však kriminalisty neodradilo a během krátké doby ztotožnili podezřelého. Tím byl 28letý muž z Ostravy, který má jeden záznam v rejstříku trestu. Kriminalisté jak z Mariánských Hor, tak z Poruby na případech společně spolupracovali i z důvodu, že se trestná činnost stala v jejich služebním obvodě. Na podezřelého muže spadla klec na začátku tohoto týdne. Kriminalista při cestě do práce viděl právě muže, po kterém kolegové z Přívozu pátrali. Proto okamžitě vyrozuměl kolegy a 28letý muž byl během chvilky zadržen.

Modus operandi byl téměř stejný. Výběr starších lidí a poté přišel na scénu moment překvapení.

Nejdříve si měl dnes už obviněný vyhlédnout lehce zranitelnou oběť, kterou následně sledoval. Ve většině případů se jednalo o ženy ve věku od 70 do 90 let, v jednom případě o 66letého muže. Podle situace využil vhodné příležitosti a následně se měl zmocnit například kabelky, tašky, ale také zlata, které měly poškozené na krku. V jednom případě měl využít nepozornosti u 71leté ženy, která seděla na lavičce. V nestřežený okamžik ji měl odcizit kabelku s doklady, klíči a mobilním telefonem. Ve dvou případech měl naopak přistoupit k poškozeným zezadu a za užití násilí se zmocnit jejich věcí. Poté, co 90letou seniorku měl nejdříve strhnout k zemi a následně se chtěl zmocnit zlatého řetízku, se tento přetrhl a poškozené zůstal na krku. Obviněný však neutekl s prázdnou. V ruce mu zůstal zlatý přívěšek se vsazenou perlou. Druhou obětí loupežného přepadení byl muž, kterého měl zezadu strčit a důsledkem toho spadl na zem. Následně mu měl vytrhnout tašku z ruky, ve které měl poškozený mobilní telefon a peněženku s doklady. Další poškozené ženě měli ve spolupráci se spolupachatelem odcizit z krku čtyři zlaté řetízky s přívěsky. Ty se v důsledku stržení z krku přetrhly a muži utekli pouze s jedním a se zbývajících jen s kousky. (Druhý muž je samostatně stíhán). V neposledním případě měl obviněný neoprávněně použít platební kartu, kterou měl provést bezkontaktní platbu, tato však byla zamítnuta.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Celkem bylo obviněnému prokázáno 5 skutků. Komisařem byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem ve středu 15. června 2022 akceptován. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval, dokonce při výslechu uvedl, do jaké zastavárny prodal zlatý přívěšek. Během chvilky ho muži zákona zajistili a brzy bude vrácen 90leté ženě. Také uvedl, že poškozeným osobám nechtěl nijak ublížit, většinou jim chtěl pomoci, například když samy měly upadnout. V případě prokázání viny muži hrozí až 10 let vězení.

odkaz na you tube: https://youtu.be/--LATPiHJ5g

dne 17. června 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

Přívěšek s perlou_2

Přívěšek s perlou_2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem