Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - V den 93. narozenin byl oklamán recidivisty, náhodný mladík reagoval okamžitě… 

Vše začalo náhodným setkáním v polovině června letošního roku. Dnes již obviněný pár měl cestovat tramvají, kdy se žena dala do hovoru s 93letým seniorem. Byla na něj milá a starší pán se domníval, že se jedná o jeho známou jménem Jana, kterou znal z minulosti a dlouho ji neviděl. Po celou dobu ho žena měla při tom nechat a postupně si získávala ještě více jeho důvěru. Nakonec je k sobě senior pozval domů, povídali si a po chvíli ho měla žena oslovit s legendou, že jsou ve finanční tísni a potřebují půjčit peníze. V domnění, že pomáhá své kamarádce Janě, jí ukázal své celoživotní úspory, jednalo se o necelých 180.000 korun. Těchto peněz se nakonec žena měla zmocnit a předat je svému příteli, který byl s ní u seniora na návštěvě. Nakonec společně všichni odešli z domu, kdy měli jít do restaurace a poté opět cestovat tramvají.

V té cestoval také všímavý mladík, kterému neuniklo zvláštní chování muže a ženy k seniorovi. Pojal podezření, že by se starý pán mohl stát obětí protiprávního jednání, proto zavolal na linku 158, kde věc oznámil. Nic neponechal náhodě, trojici sledoval a nakonec je vyzval, aby všichni vystoupili z tramvaje a vyčkali na příjezd hlídky. Už během čekání se senior mladíkovi svěřil, že mu pár měl vzít peníze. Mužům zákona se dvojice ke krádeži peněz na místě nedoznala, přesto následovali policisty na obvodní oddělení k objasnění celé situace. Policisté kontrolou osob zjistili, že jim nejsou až tak neznámí a oba mají bohatou trestní minulost. Po předchozím souhlasu státního zástupce jsme je zadrželi. Při následné osobní prohlídce byla u ženy nalezena hotovost okolo 80.000 korun, kterou měla schovanou v podprsence.

Komisař 6. oddělení obecné kriminality Ostrava obvinil 53letou ženu a muže ve věku 57 let ze spáchání přečinu krádeže. Obviněným je kladeno za vinu, že využili vysokého věku a zmatenosti poškozeného a během návštěvy, na kterou je poškozený pozval, se pod legendou měli zmocnit peněz. Žena se při výslechu hájila slovy, že peníze ji měl dát sám poškozený. Muž uvedl, že žádné peníze neviděl a nevzal je. Trestní stíhání je u obou vedeno vazebně. Kriminalisté nyní vyhodnocují zajištěné stopy, důkazní materiály a zjišťují, kolik měl poškozený v obálce financí. Každopádně seniorovi již bylo vráceno téměř 80.000 korun.

Velké poděkování patří 24letému oznamovateli, který nebyl lhostejný ke svému okolí. Jeho pozornost upoutalo chování muže a ženy k seniorovi. Dokonce změnil svůj plán jízdy a vydal se stejnou cestou, jakou jel právě náš poškozený a dvojice obviněných. Na tísňovou linku 158 vše oznámil a poté už dvojici ukázal strážcům zákona.

Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Ing. Antonín Řezníček dnešního dne 26. července 2023 předá 24letému muži medaili za aktivní spolupráci s útvarem Městského ředitelství policie Ostrava v oblasti veřejného pořádku a boje s kriminalitou.

dne 26. července 2023

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem