Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - „Vědma“ z Ostravy si již vyslechla obvinění 

Kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality Ostrava v minulých dnech zahájili trestní stíhání 47leté ženy, která se měla dopustit podvodného jednání. V březnu letošního roku v centru Ostravy oslovila neznámou ženu, které měla nabídnout věštecké služby poté, co zjistila, že se poškozená momentálně nachází v těžké psychické situaci. Zřejmě využila jejího stavu a ženě sdělila, že jí může od těchto problémů pomoci. Měla zaznít i informace, že pomoc bude stát nějaké peníze. Následně měla poškozenou vyzvat k tomu, aby jí dala pár svých vlasů. Poté je zabalila do papírového kapesníku a řekla jí, že vlasy má i s kapesníkem spálit a něco si přát. Za tuto radu si měla říct o 10 000 korun a poté se domluvily na další schůzce.

O tři dny později se ženy opět sešly v centru Ostravy. Tentokrát ji obviněná měla předat svěcenou vodu s informací, aby se o půlnoci pomocí kapesníku touto potírala, a poté její psychické problémy pominou. Zřejmě si byla vědoma, že toto nemůže poškozené nijak pomoci, ale přesto si za „cennou“ radu měla říct o 100.000 korun. Poškozená měla část peněz v hotovosti a část peněz šla vybrat do bankomatů. Nakonec ji předala 90.000 korun a k tomu jí dala zlatý prsten.

Obviněná dosud netrestaná žena se sama na policii přihlásila ve chvíli, kdy jsme po ní pátrali. Ke svému jednání uvedla, že občas lidem věští budoucnost z ruky, kdy se jedná o takovou rodinnou tradici. Občas jí za to lidé dali peníze a údajně to tak mělo být i v tomto případě. Jak sama u výslechu uvedla, je si vědoma toho, že finanční částky, které měla od poškozené přijmout, byly nepřiměřené. Prsten, který také za „věštecké služby“ obdržela, pak dobrovolně na policii odevzdala a mohl tak být vrácen poškozené. Svou výpověď uzavřela slovy, že je připravena peníze splácet. V případě odsouzení ženě hrozí až pětileté vězení.

dne 24. července 2023

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem