Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - „Očista“ v ulicích očima kriminalistů… 

Drobná či tzv. pouliční kriminalita v těchto dnech, především před vánocemi není ničím výjimečná, proto policisté z Městského ředitelství policie Ostrava ve spolupráci s Městskou policií Ostrava zintenzivnili kontroly v ulicích. Během měsíce listopadu a prosince proběhly společné akce, do kterých se ve večerních i nočních hodinách zapojila vždy desítka ostravských kriminalistů se strážníky. Cílem těchto akcí bylo především eliminovat nápad trestné činnosti. Kriminalisté vynikají svou osobní a místní znalostí a díky přehledu o zájmových osobách, jejich pohybu a páchané trestné činnosti, tak mohli na ulicích působit jak cíleně, tak preventivně. Akce, které již proběhly, dnes již můžeme hodnotit jako efektivní, o čemž vypovídají i jejich výsledky. Celkem proběhly čtyři opatření, při kterých bylo zkontrolováno více jak tisíc osob. Téměř dvě desítky osob byly v celostátním pátrání, ale především kriminalisté získali v rámci akcí také poznatky k možným pachatelům páchající různorodou trestnou činnost, například k loupežnému přepadení, ke kterému došlo na začátku listopadu v centru Ostravy. Kriminalisté díky vyhodnoceným kamerovým záznamům a osobní znalostí rychle ustanovili skupinku mladíků (3 osoby mladistvé a 1 osoba nezletilá), kteří fyzicky napadli muže a poté mu měli odcizit mobilní telefon a peněženku s doklady. V současné době je jeden z pachatelů vazebně stíhán pro jinou trestnou činnost a nyní probíhají procesní úkony a výslechy podezřelých osob.

V průběhu listopadu proběhla také v rámci spolupráce se strážníky Městské policie Ostrava další akce, tentokrát byla zaměřena na osoby bez přístřeší. Této se zúčastnili jak strážníci, tak naši kriminalisté „pátrači“ a kynologové se svými čtyřnohými parťáky. Smyslem bylo navázání komunikace s těmito osobami a zjištění možných poznatků například např. k úmrtím, kde nebyla dosud zjištěna totožnost.

K těmto akcím také poskytl své vyjádření ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček: „S Policií České republiky velmi úzce spolupracujeme a lze říci, že tato spolupráce je na velmi dobré úrovni. Naším společným cílem je pak zvyšování pocitu bezpečí občanů a předcházení protiprávnímu jednání“.

Kriminalisté neustále pracují na odhalování pachatelů nejen v rámci těchto akcí, které budou i nadále nepravidelně probíhat, ale také v rámci běžného výkonu služby. V těchto dnech kriminalisté 5. oddělení obecné kriminality Ostrava objasnili sérií krádeží na osobách, které má na svědomí 45letý muž. Jedná se o „specialistu“ na tzv. kapesní krádeže. Umí využít momentu nepozornosti a během okamžiku se bez povšimnutí dostane do kabelky, batohu či tašky. Za použití „staré finty“ má použít například přehozenou bundu přes rameno, aby působil nenápadně a poté se nepozorovatelně zmocnit věcí, které mají poškození v taškách, např. peněženky, doklady, platební karty… Operativní

činností, spoluprací kriminalistů a následném vyhodnocením zajištěných kamerových záznamů jak z MHD, tak z městských kamer urychlilo ztotožnění muže.

Komisař z Ostravy-Mariánských Hor obvinil muže ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V současné době bylo obviněnému prokázáno 16 skutků, nicméně prověřováním se ukázalo, že měl majetkovou trestnou činnost páchat napříč Moravskoslezským krajem. Trestní stíhání probíhá vazebně a v případě odsouzení mu hrozí až pětileté vězení.

Doporučení: Z důvodu blížících se vánoc a tudíž i častějších návštěv obchodních centrech a s tím spojené nakupování, doporučujeme lidem, aby byli více obezřetní. Více si všímali lidí ve své těsné blízkosti a měli své tašky stále pod oční kontrolou. Nedejte příležitost lapkám!

dne 19. prosince 2022

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem