Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Opilá dívka skončila v nemocnici

ŽĎÁRSKO: Je nutné, aby rodiče věnovali dětem patřičnou pozornost 

Policisté šetří případ, kdy nezletilá dívka skončila po požívání alkoholu v nemocnici. V pátek 16. května si ve večerních hodinách opatřily tři čtrnáctileté dívky ve Žďáru nad Sázavou láhev alkoholu. Poté šly na pouť, kde alkohol konzumovaly. Dvěma z dívek alkohol nechutnat, a proto ho vypily jen trochu. Třetí z dívek alkohol konzumovala ve větším množství, když se společně vracely po cyklostezce domů, měla dívka natolik závažné zdravotní problémy, že musely zbývající školačky požádat o pomoc dospělou osobu, která na místo přivolala zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci opilou dívku, která nebyla schopná chůze ani komunikace, převezli do nemocnice v Novém Městě na Moravě. Na místo byli po desáté hodině večer přivoláni také policisté, kteří provedli šetření. U dívky nebylo možné vzhledem k jejímu stavu provést dechovou zkoušku. O situaci byli informováni rodiče všech dívek. U zbývajících dvou nezletilých byla provedená dechová zkouška negativní a školačky si převzali jejich rodiče. Na základě provedeného šetření policisté zjistili, že nezletilé dívky si alkohol, kdy se jednalo o láhev vodky, koupily v obchodě. Policisté případ v současné době šetří jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi a zjišťují, kdo alkohol osobám mladším osmnácti let prodal. Na základě dalšího šetření může ještě dojít ke změně právní kvalifikace.
 
V souvislosti s tímto případem, blížícími se prázdninami a skutečností, že se policisté bohužel poměrně často setkávají s požíváním alkoholu u osob mladistvých i nezletilých, bychom chtěli apelovat na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dále je vhodné kontrolovat, v jakém stavu se vrací domů. Zaměřit by se rodiče měli na fyzický ale i aktuální psychický stav dítěte. Pokud jsou děti doma samy, měli by mít rodiče vždy připravený způsob jejich kontroly nebo si nejlépe zajistit spolehlivou osobu, která na dítě dohlédne.
Děti mají velké množství volného času, zvláště ty starší jsou mnohdy bez dohledu dospělé osoby a se svými vrstevníky se sdružují do skupinek. To s sebou nese riziko, že se děti dostanou do situací, které pro ně mohou být nebezpečné nebo přímo ohrožující jejich život a zdraví. Zvláště mladiství mají tendence experimentovat s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou. Toto experimentování je pak posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kde se ke zkoušení návykových látek mezi sebou vzájemně "hecují". Alkohol a jiné návykové látky ale mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky. Může tak lehce dojít k intoxikaci nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte.
Hrozí také riziko, že při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nedostane potřebné péče. Je nutné, aby rodiče i na takovou situaci zvláště mladistvé připravili a poučili je, jak mají postupovat, a zdůraznili jim, proč je v těchto případech důležité nezříci se vlastní zodpovědnosti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
20. května 2014 

vytisknout  e-mailem