Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cyklistické desatero

ŽĎÁRSKO: Dopravních nehod s účastí cyklisty přibývá 

 Dopravní nehody se nevyhýbají ani cyklistům. Minulý měsíc došlo k osmi dopravním nehodám cyklistů a bohužel ve dvou případech skončili tragicky. Srážka cyklistky s nákladním vozidlem je stále v šetření kriminalistů v druhém případě byl příčinou smrti zdravotní stav cyklisty. Během prvních srpnových dnů došlo k dalším třem dopravním nehodám. Aby jste co nejvíce omezili rizika havárie nebo střetu s jiným vozidlem dodržujte cyklistické desatero. 

1. K jízdě na pozemní komunikaci používejte jen kolo funkční a dobře seřízené a nezapomeňte ani na ochranné pomůcky. Cyklistická přilba je pro cyklisty mladší 18 let povinná, ale ani dospělí by se za ni neměli stydět. Vhodné jsou i brýle proti slunci a hmyzu.

                           výbava kola.jpg                    cyklopřilba.bmp    
 

2. Stále mějte na paměti heslo „Vidět a být viděn!“ Mezi povinnou výbavu jízdního kola patří přední bílé a zadní červené odrazky a na pedálech a paprscích kol odrazky oranžové. Za snížené viditelnosti musí být kolo osvětleno vpředu bílým a vzadu červeným světlem. Používejte reflexní a fluorescenční barvy oblečení. Eliminujete tak riziko, že vás další účastník provozu přehlédne.

 

                  Chci být viděn 6.JPG                          viditelnost.bmp


 Motorkář nedal cyklistovi přednost

Okolo devatenácté hodiny dne 5. srpna mezi obcemi Polička a Světnov došlo k dopravní nehodě mezi motocyklistou a cyklistou. Policisté v průběhu šetření dopravní nehody zjistili, že řidič motocyklu Jawa nedal přednost v jízdě cyklistovi na jízdním kole Trek Madone a proto došlo ke střetu obou vozidel. Při nárazu došlo k lehkému zranění cyklisty, který byl převezen do nemocnice v Novém Městě na Moravě. Hmotná škoda byla vyčíslena na 7 000 korun. Dechová zkouška byla u obou řidičů negativní.

 3. Nezapomínejte na to, že cyklista je řidič a tudíž je jeho povinností vyhnout se alkoholu a omamným látkám před nebo během jízdy na jízdním kole.

 

 4. Vybírejte trasu, kterou zvládnete a v maximální míře využívejte cyklopruhy, cyklokoridory a cyklostezky. Chodník smí pro jízdu využít pouze děti mladší 10 let.

 

 5. Jezděte ohleduplně a předvídejte možná nebezpečí. Je možné, že budete muset náhle reagovat na chování či dokonce chybování ostatních účastníku provozu.

 Zablokoval přední kolo

Po jedenácté hodině dopoledne dne 5. srpna došlo mezi obcemi Kuklík a Rokytno k havárii, při které byl lehce zraněn cyklista. Policisté šetřením zjistili, že jednatřicetiletý cyklista na přímém úseku komunikace v klesání prudce zabrzdil, čímž zablokoval přední kolo a následně upadl na zem. Po ošetření byl rychlou záchranou službou převezen k hospitalizaci do nemocnice v Novém Městě na Moravě. Hmotná škoda na jízdním kole byla vyčíslena na 100 korun. Dechová zkouška na alkohol byla negativní.


  6. Při jízdě na kole používejte všechny smysly. Vyvarujte se poslechu hlasité hudby, telefonování nebo dokonce psaní sms zpráv. Při změně směru jízdy dávejte včas znamení upažení ruky. Stále sledujte vozovku. I zdánlivě rovný a přímý úsek Vás může překvapit nerovností, která ovlivní vaše řízení.

 Najel do kanálové vpusti

Dne 6. srpna po čtrnácté hodině došlo na ulici Františkov ve Velkém Meziříčí k havárii cyklisty. Dvacetiletý cyklista při jízdě najel do kanálové vpusti, nezvládl řízení a upadl z kola na zem. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty, se kterým byl převezen do nemocnice Mostiště, kde byl ošetřen. Policisty byla provedena dechová zkouška na alkohol, která byla negativní Způsobená škoda byla vyčíslena na 500 korun.

 

 7. Jezděte při pravém okraji a s dostatečnými rozestupy. Při jízdě ve skupině jezděte za sebou. Pro velké skupiny je bezpečnější rozdělit se na několik menších skupin.

 

 8. Dávejte pozor na mrtvé úhly. Řidič většího vozidla při odbočování nemůže cyklistu ve zpětném zrcátku vidět.Proto odbočující vozidla nepodjíždějte a neobjíždějte vozidla, která signalizují, že se rozjíždí. 

                cyklista mrtvý úhel.jpg                cyklisti na silnici.jpg

 

 9. Pokud kolo odkládáte připoutejte je bytelným zámkem k pevnému objektu a to nejlépe současně za rám a kolo. Pro případ možné krádeže Vašeho jízdního kola si kolo vyfoťte a opište výrobní číslo. Kolo je též možné zapsat do registru jízdních kol.

 

 10. Pokud přeci jen dojde ke kolizi se zraněním nebo i podezřením na zranění, dopravní nehodu telefonicky ohlaste na lince 158.

  nprap. Petra Šmídová, vrchní inspektor

7. 8. 2012

vytisknout  e-mailem