Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič se snažil policistům ujet

TŘEBÍČSKO: Muž má uložený zákaz řízení a byl pod vlivem drog 

Náměšťští policisté v pátek pronásledovali vozidlo, jehož řidič na Ivančicku nezastavil na pokyn policejní hlídky a ujížděl ve směru na Vysočinu. Před zastavením se poté řidič ještě za volantem vyměnil se svojí spolujedoucí. Muže, který byl pod vlivem drog a má uložený zákaz řízení, policisté zadrželi a je podezřelý ze spáchání trestného činu a řady přestupků. Mladá žena, který se s ním při řízení vyměnila, ještě řidičské oprávnění nevlastní a rovněž byla pod vlivem drog. Dopravní přestupky, kterých se dopustila, policisté šetří.

V pátek 27. listopadu přijali policisté integrovaného operačního střediska na Vysočině před půl devátou večer informaci o vozidle Audi, které v blízkosti Ivančic nezastavilo na pokyn policejní hlídky Jihomoravského kraje a začalo ujíždět do Kraje Vysočina ve směru na Mohelno. Policisté začali okamžitě přijímat opatření směřující k vypátrání a zastavení podezřeného vozidla. Informace a popis automobilu byl předán všem hlídkám v okolí. V katastru obce Kuroslepy byla v tu dobu hlídka obvodního oddělení Náměšť nad Oslavou. Policisté si během chvíle podezřelého vozidla jedoucího ve směru na Březník všimli a okamžitě za ním vyjeli. V automobilu viděli muže, který vozidlo řídil, a dále byla na sedadle vedle něho spolujedoucí, žena. Policisté dávali řidiči pokyny k zastavení, na které muž nereagoval a v jízdě pokračoval. Za obcí Kralice nad Oslavou se řidič při snižující se rychlosti za jízdy vyměnil v řízení se spolujezdkyní a poté vozidlo zastavilo.

Policisté provedli okamžitě zákrok k zajištění bezpečnosti a zjištění osádky automobilu. Ve vozidle byl třiadvacetiletý muž a sedmnáctiletá dívka, oba z Brněnska. Muže policisté zadrželi a zajistili také mladou ženu. Oba podezřelé převezli na oddělení policie.

Při následné kontrole policisté zjistili, že třiadvacetiletý muž má uložené dva zákazy řízení vozidel, a to soudem a rozhodnutím městského úřadu. V polovině letošního září byl muž mimo jiné odsouzen k zákazu činnosti až do září roku 2018 a zákaz řízení všech motorových vozidel má od poloviny letošního listopadu uložený také rozhodnutím městského úřadu. Dechová zkouška byla u řidiče negativní. Dále u něho provedli policisté test na zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na amfetamin. Požití pervitinu řidič přiznal, lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu ale odmítl a dopustil se tak ještě dalšího dopravního přestupku. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, který policisté prověřují. Dále se dopustil řady dopravních přestupků, které policisté také ještě šetří.

Sedmnáctiletá dívka, která se při řízení s řidičem vyměnila, samozřejmě ještě řidičské oprávnění nevlastní a provedený test na zjištění přítomnosti návykových látek byl u ní také pozitivní na amfetamin, zřejmě se jednalo o pervitin. Dechová zkouška byla u dívky negativní. Dívka je podezřelá ze spáchání dopravních přestupků, které policisté šetří. Dále byli informováni její rodiče.

Policisté provedli také kontrolu vozidla.

Po provedení všech nezbytných úkonů si dívku převzala oprávněná osoba a ze zadržení byl propuštěn také mladý muž. Případ policisté dále prověřují.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

30. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem