Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Násilníka policisté z bytu vykázali

TŘEBÍČSKO: Fyzicky napadl manželku i svého syna 

Policisté Obvodního oddělení Okříšky šetří fyzické napadení ženy, na kterou zaútočil její agresivní manžel. Policisté okamžitě na místě napadení zasáhli, sedmačtyřicetiletého muže odvezli na protialkoholní záchytnou stanici a následně rozhodli o jeho vykázání ze společného obydlí.  
V neděli 11. listopadu přijali policisté po půlnoci na tísňové lince 158 oznámení o fyzickém napadení ženy v domě v obci na Okříšsku. Oznamovatel policistům řekl, že mu zatelefonovala jeho matka, kterou fyzicky napadl v jejich bytě otec. Vzhledem ke zvyšující se agresivitě útočníka žádal mladý muž o rychlou pomoc policistů. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka. V domě policisté nalezli zraněnou ženu a chlapce, muž v bytě nebyl. Zranění ženy si nevyžádalo okamžité lékařské ošetření. Policisté začali okamžitě po útočníkovi v dotčené lokalitě pátrat. Muže se jim podařilo nalézt na ulici nedaleko domu. Byl zjevně pod vlivem alkoholu. Policisté muže zajistili a učinili opatření, aby agresivní útočník již nemohl ženu ani chlapce dále napadat. Policisté dále provedli šetření a zjistili, že muž v době přibližně od sobotní půl jedenácté večer v bytě po předchozím požití alkoholu svoji manželku napadl nejprve vulgárními slovními výrazy. Následně na ni zaútočil i fyzicky. Dále muž napadl také mladistvého syna, kterého chytil a snažil se ho vytáhnout z postele. Před příjezdem policejní hlídky z bytu odešel.
Policisté zajištěného agresivního muže převezli na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy k vystřízlivění. Při dalším šetření případu policisté zjistili, že muž se násilného jednání vůči své manželce dopustil i v minulosti, a to většinou po předchozím požití alkoholu.
Policisté po propuštění muže z protialkoholní záchytné stanice rozhodli o jeho vykázání na deset dní ze společného obydlí a jeho okolí. Případ napadení šetří policisté v současné době jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Domácí násilí
Za prvních deset měsíců letošního roku vykázali policisté v Kraji Vysočina celkem 31 osob, ve všech případech se jednalo o muže. V jednom případě rozhodli policisté o vykázání muže, který verbálně a fyzicky napadal svého otce, v dalším byl ze společného obydlí vykázán syn, který fyzicky napadal svoji matku. V ostatních případech se jednalo o napadení partnerek. 
Domácí násilí je fyzické, psychické nebo sexuální násilí, kdy často dochází i k jejich kombinaci, mezi blízkými osobami. Charakteristické je, že k násilí dochází opakovaně, dlouhodobě, v soukromí tzn. beze svědků a intenzita útoků zpravidla narůstá. Právě opakování, dlouhodobost, eskalace intenzity násilí, neveřejnost a také jasné rozdělení rolí, a to na oběť a agresora, jsou znaky domácího násilí. Dochází k němu nejčastěji mezi partnery, není ale výjimkou domácí násilí mezi např. dětmi a rodiči, vnuky a prarodiči.
Pokud se člověk stane obětí domácího násilí, je vždy důležité, aby svou situaci co nejrychleji řešil. Je možné se obrátit přímo na policii, případně krizová centra, krizové linky apod., nebo se svěřit někomu, komu oběť důvěřuje. Pomoci mohou přátelé, sousedé nebo kolegové v práci. Vždy je důležité, aby oběť nezůstala na problém sama. Agresor ve většině případů sám od násilí neupustí, je proto důležité vyhledat pomoc kompetentních orgánů dříve, než bude mít násilné jednání závažné následky.
Pokud policisté případ vyhodnotí jako domácí násilí, mají velmi účinné oprávnění a to vykázat násilníka na deset dní ze společného obydlí a okamžitě mu tak zamezit přístup k ohrožené osobě. Tato doba je optimální na to, aby si oběť zvážila a rozmyslela další postup. Vhodné je požádat o radu odborníky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem