Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli distributora pervitinu

TŘEBÍČSKO: Při odhalování drogové kriminality může pomoci každý občan  

Třebíčští kriminalisté dopadli muže, který v Třebíči distribuoval pervitin. Případ pro kriminalisty začal, když na základě vlastního operativního šetření získali poznatky k muži, který ve městě prodává drogy. Okamžitě zahájili prověřování a shromažďovali podstatné informace. Precizní prověřování kriminalistů tento týden vyústilo v zadržení muže důvodně podezřelého ze spáchání drogové trestné činnosti. Sedmatřicetiletého muže z Třebíčska kriminalisté zadrželi v úterý 23. září ve večerních hodinách na jedné z třebíčských ulic. Zadrženého převezli na oddělení policie a muže umístili do policejní cely. „Provedli jsme domovní prohlídku, a to v bytě panelového domu v Třebíči, kde muž bydlí, a dále prohlídku jiných prostor, kdy se jednalo o osobní vozidlo,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality.  Kriminalisté při prohlídkách zajistili bílou krystalickou látku, pravděpodobně pervitin, která bude podrobena odborné expertíze.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání sedmatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. K trestné činnosti se muž doznal, v minulosti byl již soudně trestán.
 
Muž byl obviněn z toho, že nejméně od letošního léta na různých místech v Třebíči, včetně svého bydliště, a okolí města prodával dalším lidem drogu pervitin, a to v množství desítek gramů.
Po provedení nezbytných úkonů byl muž ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě.
 
Za spáchaný přečin hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.
 
 
Užívání drog
Užívání drog je velmi nebezpečné a pro samotného uživatele představuje téměř ve všech případech do budoucna velmi komplikovaný a těžký osud. Na počátku se cítí dobře. S prohlubující se závislostí se ale zvyšuje i množství užívané drogy a to je stále více finančně nákladné. Uživatelé drog získávají na počátku peníze prodejem vlastních věcí, následně prodávají věci svých příbuzných nebo kamarádů. Poté začínají peníze získávat prodejem věcí, které odcizí a páchají zejména majetkovou trestnou činnost. V některých případech začne drogově závislá osoba sama drogy prodávat nebo vyrábět. Mnohdy následuje opuštění místa svého bydliště, ať už dobrovolné nebo nucené ze strany okolí. Uživatel drog pak žije v nevyhovujících podmínkách nejčastěji s dalšími narkomany, trpí různými kožními nebo infekčními nemocemi a peníze na drogy získává pácháním trestné činnosti.
S drogami se často začínají setkávat nebo s nimi experimentovat již osoby mladší osmnácti let. Je tedy velmi důležité, aby byli zejména rodiče všímaví a včas signály nasvědčující tomu, že jejich dítě drogy užívá, rozpoznali a nepodceňovali. Pokud takové podezření získají, mohou o radu požádat pracovníky center pro osoby ohrožené drogovou závislostí. Totéž samozřejmě platí i pro kamarády nebo příbuzné případného uživatele drog. Ve většině případů přichází drogová závislost tak rychle, že si uživatel ještě dlouho poté co ji získá myslí, že má situaci pod kontrolou. Poté co si svoji závislost připustí, už není prakticky schopen s ní sám bojovat.
 
Při odhalování drogové kriminality může pomoci každý občan
V boji proti drogové kriminalitě může každý občan pomoci svojí všímavostí. Pokud má informace o osobách, které drogy vyrábějí nebo distribuují nebo o místu, kde k výrobě drog dochází, měl by je sdělit policistům. Využít může linku 158 nebo nejbližší policejní oddělení. Signálem, že v domě či bytě k výrobě nebo distribuci drog dochází, může být například nepřiměřeně vysoký počet osob, které do bytu docházejí v jakoukoli dobu, podezřelé osoby, které se v blízkosti domu nebo na společných chodbách pohybují nebo bezúčelně zdržují, nepřirozený zápach nebo častý ruch uvnitř bytu v noční době. U konkrétního člověka je několik znaků, pomocí kterých lze užívání drog rozpoznat. Nejvýraznější jsou změny životního stylu. Uživatel drog bývá v noci vzhůru, naopak ve dne dlouho spí. Velmi často a bezdůvodně se u něho střídají nálady a prudké výbuchy emocí. Je unavený a podrážděný nebo naopak hlučný a bez zjevné příčiny rozjařený. Mění stravovací návyky, jí velmi málo a snižuje se jeho tělesná váha. Přestává dbát o osobní hygienu. V neposlední řadě je z něho cítit zápach po chemikáliích.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
25. září 2014   

vytisknout  e-mailem