Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Únorová dopravní nehodovost

PELHŘIMOVSKO: Jedna nehoda pod vlivem alkoholu  

Při rekapitulaci nehodovosti v únoru 2012 si musíme připomenout velké změny a teplotní rozdíly, které nám přichystalo počasí. Na řidiče, ale i na policisty, bylo z pohledu dopravy a sjízdnosti silnic, kladeno velké nasazení a psychické i fyzické vypětí.
 
V letošním únoru policisté zadokumentovali 20 dopravních nehod, což je o čtyři nehody méně než v loňském únoru. Čtyři osoby byly zraněny těžce a tři osoby utrpěly lehké zranění. Následky nehod v únoru 2011 byly tři těžká zranění a šest zranění lehkých. Naštěstí při únorových nehodách ani v jednom roce nezemřela žádná osoba.
V únoru byla celková hmotná škoda vyčíslena na 1,2 milionu korun, což je téměř stejná částka jako v únoru roku 2011.
 
Stejně jako v loňském únoru, tak i letos byla v devíti případech rychlost jízdy nejčastější příčinou dopravní nehody. V šesti případech nehodu nezavinili řidiči.
Do nehod nezaviněných řidičem patří zejména střety se zvěří. V letošním únoru jsme zadokumentovali pět nahlášených střetů se zvěří, kdy hmotná škoda na vozidlech byla vyčíslena na 156.000 korun. 
Pět nehod bylo zapříčiněno špatným způsobem jízdy. Pod vlivem alkoholu byla zaviněna jedna nehoda.
 Rozkoš 27.2.12 1.jpg
Jízda pod vlivem alkoholu se nevyplatila pětačtyřicetiletému řidiči, který havaroval v pondělí 27. února v obci Rozkoš. Řidič nezvládl řízení svého vozidla Škoda Felicia a s vozidlem vyjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do drátěného oplocení firmy. Při nárazu do oplocení poškodil čtyři vozidla zaparkovaná v objektu. U řidiče byla pozitivní dechová zkouška s výsledkem 2,18 promile alkoholu v dechu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 45.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rizikovými dny v  nehodovosti se staly 7. a 9. únor a 15. a 16. únor. Od ranních hodin ve čtvrtek 9. února na Pelhřimovsku padal sníh, na silnicích ležela vrstva sněhu a pod ní byly namrzlé silnice. Mnoho řidičů se potýkalo s jízdou na namrzlé silnici a následným smykem. Některé kolize končily pomačkanými plechy, bohužel jiné měly za následek zranění.
 Čejov-HU 9.2.12.jpg
Vážná nehoda se stala u obce Čejov na Humpolecku. Řidička vozidla Škoda Octavia při projíždění táhlé levotočivé zatáčky v mírném klesání na zasněžené vozovce dostala s vozidlem smyk, který nezvládla. Vyjela vpravo mimo vozovku, kde levým bokem narazila do stromu. Řidička utrpěla zranění a byla převezena do nemocnice v Brně. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na 55.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Po dva dny 15. a 16. února bylo Pelhřimovsko zasypáváno přívaly sněhu. Policisté v tyto dny vyjížděli ke čtrnácti dopravním kolizím. Vzhledem k silnému sněžení a sněhu na silnicích jezdila většina řidičů pomalu a proto docházelo k lehkému poškození vozidel. Problémy na silnicích tvořily kamiony, které blokovaly dopravu na silnicích I. třídy.
 
Řidič vozidla Renault Midlum jel po silnici II. třídy ve směru od obce Čechtice na Košetice. Při průjezdu pravotočivé zatáčky dostal na zasněženém povrchu vozovky s vozidlem smyk a vyjel vlevo mimo vozovku, kde havaroval. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Hmotná škoda byla vyčíslena na 500.000 korun.
 
Řidič autobusu jel od Počátek na Žirovnici. Na přímém úseku se míjel s vozidlem Renault Scenic, jehož řidička zastavila při pravém okraji vozovky. V době míjení vozidel došlo na zasněženém povrchu k sesunutí zadní části autobusu do středu vozovky a nárazu do levé přední části renaultu. Hmotná škoda 15.000 korun.

 Košetice 15.2.12.jpgPO-ŽI 15.2.12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
2. březen 2012

vytisknout  e-mailem