Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Prázdniny končí

PELHŘIMOVSKO: Policisté budou dohlížet na bezpečnost dětí u škol  

Bezpečná jízda řidičůdopravní policista 2.jpg
Poslední prázdninový víkend před začátkem školy je již tady. Policisté očekávají v těchto dnech zvýšený silniční provoz. Jako každoročně, tak i letos se budou řidiči setkávat s policejními hlídkami, které budou kontrolovat zejména dodržování nejvyšší stanovené rychlosti v obci i mimo obec, zda řidiči nejezdí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a dodržují veškerá pravidla silničního provozu. „Poslední prázdninové dny v minulých letech jsou z hlediska dopravy charakterizovány zvýšeným počtem nehod s tragickými následky. Preventivními kontrolami chceme řidiče upozornit na dodržování pravidel silničního provozu“, řekl vedoucí dopravního inspektorátu v Pelhřimově npor. Bc. Rostislav Sůva.
Řidiči by se měli vydávat při návratu do svých domovů řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. „Nervozita, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a únava jsou první  kroky vedoucí k dopravní nehodě“, dodal npor. Sůva.
 
Školáci na přechodech26.4.zebra2.JPG
První týden ve škole bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách volnosti budou mít plno zážitků a tak pohyb na přechodech nebo po chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný. V pondělí půjdou do školy poprvé i prvňáčci. Policisté budou v době od 7,00 hodin do 8,00 hodin dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech v blízkosti škol v Pelhřimově, Humpolci, Pacově, Kamenici nad Lipou a Počátkách. Středa bude věnována preventivní akci Zebra se za Tebe nerozhlédne.
 
 
 
 
 
 
Zebra se za Tebe nerozhlédne
Jednou z priorit policistů na Vysočině je docílit větší bezpečnosti chodců v silničním provozu. „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ je celorepublikový preventivní program, který probíhá dvakrát do roka. V dubnu a září. Policistka z preventivně informační skupiny společně s policisty ze služby dopravní policie oslovují u vybraného přechodu chodce a dotazují se jich na správné a bezpečné přecházení po přechodu pro chodce. Pokud chodci na kladené otázky odpoví správně, obdrží z rukou policistů malý dárek s dopravní tématikou.zebra.jpg
 
Zářijová „Zebra“ roku 2012 bude probíhat ve středu 5. září v době od 7,00 – 8,00 hodin a v 11,00 – 12,00 hodin na ulici Třída Legií v Pelhřimově.
 
Přechod pro chodce na ulici Třída Legií je vybrán záměrně. Po obou stranách této frekventované silnice se nacházejí školy. Jak základní, tak i střední. Děti musí silnici přecházet, když jdou ráno do školy, přechází ji v době obědů a znovu, když odchází ze školy. Tuto frekventovanou tepnu rovněž přechází občané, kteří směřují z centra Pelhřimova do svých domovů.
 
 
V roce 2011 vyjížděli pelhřimovští policisté k 16 dopravním nehodám s účastí chodce. Z toho sedm nehod se stalo na přechodu pro chodce. Bohužel, v květnu 2011 si dopravní nehoda vyžádala jednu oběť. Řidič motocyklu jel z Pelhřimova do Humpolce. Na křižovatce u obce Záhoří motocyklista srazil přecházející ženu, která vedla kolo. Šedesátiletá žena podlehla svým zraněním na místě.
 
Za prvních osm měsíců letošního roku jsme zadokumentovali osm nehod s účastí chodce. Z toho dvě nehody se staly na přechodu pro chodce. V Humpolci v ulici Hálkova při přecházení utrpěla patnáctiletá chodkyně po srážce s osobním vozidlem lehké zranění. Další nehoda se stala v Pelhřimově na přechodu pro chodce u Alfatexu. Řidič vozidla přehlédl při přecházení sedmnáctiletou dívku, která rovněž utrpěla lehké zranění.



por. Bc. Hana Kotková, komisař
31. srpna 2012
 
 

vytisknout  e-mailem