Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nehodovost na pelhřimovských silnicích

PELHŘIMOVSKO: V březnu vyrazili na silnice cyklisti a motorkáři  

Březnová dopravní nehodovost
 
V měsíci březnu pelhřimovští policisté zadokumentovali celkem šestadvacet nehod, což je v porovnání s loňským březnem o dvě nehody více. Celkem bylo při nehodách zraněno jedenáct osob, z toho čtyři osoby utrpěly těžké zranění a sedm osob lehké zranění. V březnu roku 2011 byly zraněny těžce tři účastníci dopravních nehod a jedenáct účastníků utrpělo lehké zranění. Letošní a loňské březnové nehody se obešly bez obětí. Celková hmotná škoda byla vyčíslena na 1,2 miliony korun, což je o 1,8 milionu korun méně, než bylo v roce 2011. Pod vlivem alkoholu byly způsobeny dvě nehody, stejně jako v loňském březnu.
 
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v březnu patřil nesprávný způsob jízdy (16), rychlost (6) a nesprávné předjíždění (2).
 
Krásné počasí, které nastalo v březnu po únorových mrazech a velkém množství sněhu, vylákalo na silnice cyklisty a motocyklisty. Nárůst jednostopých vozidel na silnicích se projevil i nehodami, jejichž účastníky byli právě tito řidiči. Pelhřimov 24.3.12.1.jpg
 
Poslední březnový týden jsme zadokumentovali hned tři dopravní nehody s účastí motocyklisty. Všichni tři řidiči motorek utrpěli lehké zranění, hmotná škoda se vyšplhala na 81.000 korun.
 
První nehoda motorkáře v letošním roce se stala v Pelhřimově 24. března. Sedmačtyřicetiletý řidič motocyklu Yamaha FZ6 jel po ulici Humpolecká směrem do centra Pelhřimova. Při jízdě nedodržel bezpečnou vzdálenost za před ním jedoucím vozidlem VW Sharan, který začal odbočovat vpravo a narazil do něho.
 
 
 
 
 
 
Hněvkovice 18.3.12.jpg 
Jedna kolize, jejímž účastníkem byl cyklista se stala 18. března na Humpolecku. Pětašedesátiletý cyklista jel do centra Hněvkovic. Při odbočování dostal na silnici, kde byl štěrk smyk a následně padl s kolem na zem. Cyklista utrpěl těžké zranění.
 
Policisté šetřili i dvě nehody, jejichž účastníky byli chodci. Počátkem března přehlédl řidič v Humpolci na křižovatce ulic Masarykova a Hálkova zleva přecházejícího chodce mimo přechod pro chodce. Chodec vyvázl bez zranění.
 
Druhá nehoda se stala o několik dnů později opět v Humpolci. Řidič osobního vozidla jel od autobusového nádraží směrem k ulici Masarykova. Na stejné křižovatce jako v předcházející nehodě nedal přednost patnáctileté chodkyni, která přecházela po přechodu pro chodce. Chodkyně utrpěla lehké zranění.
 
D.Voda 24.3.12.jpg
 
Dne 24. března vyjížděli policisté k dopravní nehodě, která se stala na železničním přejezdu u Dobré Vody. Řidič osobního vozidla přehlédl výstražná znamení a vjel na přejezd, kde se střetl s projíždějícím osobním vlakem. Střet s vlakem se obešel bez zranění osob. Řidič však při dechové zkoušce nadýchal 1,49 promile alkoholu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 220.000 korun.
 
Mezi časté kolize řidičů patří střety se zvěří. V březnu jsme zadokumentovali celkem sedm střetů, při kterých byla způsobena hmotná škoda ve výši 137.000 korun.
 
 
 
I. čtvrtletí 2012
V letošním prvním čtvrtletí s porovnáním stejného období loňského roku poklesl počet dopravních nehod. Zatímco v roce 2011 jsme zadokumentovali 84 nehod, během prvních tří měsíců roku 2012 jsme zaevidovali 79 nehod. Při nehodách bylo zraněno těžce 10 účastníků a 26 osob utrpělo lehké zranění. V roce 2011 utrpělo těžké zranění 8 osob a lehké 27 osob. Během prvních třech měsíců letošního ani loňského roku na silnicích Pelhřimovska nepřišli o život žádní účastníci silničního provozu. Celková hmotná škoda byla za první čtvrtletí roku 2011 a 2012 téměř stejná. V roce 2011 byla vyčíslena částka 6,3 miliony korun a v letošním roce 6,7 milionu korun. Za první čtvrtletí letošního i loňského roku zavinilo nehodu pět řidičů pod vlivem alkoholu.
 
Policisté vyhodnotili jako nejčastější příčinu dopravních nehod rychlost (30), následuje špatný způsob jízdy (29) a nehody nezaviněné řidičem (14). Celkem 48 dopravních nehod způsobili řidiči mimo obec. V obci bylo zadokumentováno 31 nehod.
 
 
 
por. Bc. Hana Kotková, komisař
4. dubna 2012
 
 

vytisknout  e-mailem