Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Lednová nehodovost

PELHŘIMOVSKO: Výrazně vzrostla hmotná škoda  

V lednu letošního roku pelhřimovští policisté zaevidovali 33 dopravních nehod, což je o tři nehody méně než v lednu roku 2011. Lednové nehody se obešly bez ztrát na lidských životech. Při nehodách v prvním měsíci letošního a loňského roku byly těžce zraněny dvě osoby.  Lehké zranění utrpělo 16 osob, což je o šest osob více než v loňském lednu.
 
Putimov 9.1.12.JPG 
Vážná dopravní nehoda, při které řidička utrpěla těžké zranění, se stala 9. ledna v odpoledních hodinách na úseku Pelhřimov – Putimov. Devatenáctiletá řidička nezvládla v levotočivé zatáčce řízení vozidla. Najela vpravo na nezpevněnou krajnici, která byla pokryta vrstvou sněhu. Na krajnici dostala s vozidlem smyk, který nezvládla. Vjela do protisměru a mimo komunikaci, kde bočně narazila do stromu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hmotná škoda dosáhla částky 4,2 milionu korun, což je v porovnání s loňským lednem o 2 miliony korun více. Jestliže se zpětně podíváme na hmotnou škodu v loňském roce tak zjistíme, že tak vysoká celková hmotná škoda byla vykázána pouze v měsíci srpnu. Škoda zde činila 4,9 miliony korun.
 
Božejov 13.1.12.jpgK poškození traktoru došlo v polovině ledna u obce Božejov. Řidič traktoru Valtra s přívěsem (štěpkovačem) na zledovatělém povrchu vozovky dostal s traktorem smyk, který nezvládl a narazil do dvou stromů. Při nehodě došlo k následnému stočení soupravy přes vozovku a rozsáhlému poškození traktoru. Řidič zraněn nebyl. Hmotná škoda však byla vyčíslena na více než dva miliony korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olešná 1.1.2012.jpg
 
Nehody pod vlivem alkoholu. Během měsíce se staly dvě nehody, kdy řidiči vozidel byli pod vlivem alkoholu. Stejný počet těchto nehod byl i v loňském lednu.
 
Nad ránem na Nový rok se stala vážná nehoda v Olešné. Třiadvacetiletý řidič s vozidlem Škoda Fabia dostal v levotočivé zatáčce smyk, který nezvládl a narazil do drátěného oplocení a do hranice z dřevěných prken. Při nehodě byl těžce zraněn řidič. Dechová zkouška u řidiče byla pozitivní s výsledkem 0,74 promile alkoholu v dechu.
 
 
 
 
 
 
Černovice 24.1.12 1.jpg
 
K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté ke konci ledna k obci Černovice. Řidič vozidla Iveco jel v e směru od Černovic směrem na Kamenici nad Lipou. Na křižovatce s vedlejší silnicí, při průjezdu ostré levotočivé zatáčky v mírném stoupání se vlivem odstředivé síly uvolnil náklad na korbě vozidel. Náklad následně svou vahou a setrvačností vytrhl uchycení ložné plochy z rámu a celá ložná plocha se zřítila na vozovku. Hmotná škoda byla vyčíslena na 30.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Příčiny dopravních nehod
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřila v patnácti případech rychlost, v osmi případech způsob jízdy, sedmkrát se jednalo o střet se zvěří, tedy o nehody nezaviněné řidičem. Ve dvou případech nedali řidiči přednost v jízdě a jedenkrát se nehoda stala při špatném předjíždění.
 
V průběhu roku 2012 se budou pelhřimovští policisté při své běžné činnosti a v rámci bezpečnostních akcí zaměřovat zejména na kontrolu řidičů a snižování počtu řidičů pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Při každodenní činnosti se zaměří na bezpečnost chodců v silničním provozu. Během výkonu služby budou dohlížet na cyklisty všech věkových kategorií a na správně vybavené jízdní kolo a užívání ochranných pomůcek cyklistů při jízdě. V letošním roce přetrvává i dohled na dodržování sociálních předpisů v nákladní dopravě.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
3. února 2012
 
 
 

vytisknout  e-mailem